V republikánských primárkách v Coloradu a Illinois uspěly kandidátky s podporou Trumpa

V dalším kole primárek amerických republikánů uspěly v úterý dvě silně konzervativní kandidátky podporované bývalým prezidentem Donaldem Trumpem. Ve státě Colorado to byla kontroverzní republikánská kongresmanka Lauren Boebertová a v Illinois Mary Millerová, která rovněž proslula skandálními výroky, informovala agentura AP.

Millerová minulý týden upoutala pozornost svou reakcí na rozhodnutí nejvyššího soudu zrušit ústavní právo na potrat. Politička při mítinku po boku exprezidenta Trumpa označila tento verdikt za „historické vítězství bílého života“.

Další Trumpova spojenkyně Boebertová, která podle agentury AP patří k nejkontroverznějším členům Kongresu, ve svém okrsku v Coloradu porazila centrističtějšího republikánského kandidáta Dona Corama.

Boebertová v minulosti například horlivě trvala na tom, že do Kongresu bude nosit zbraň, a byla také hlasitou odpůrkyní protikoronavirových opatření. Po verdiktu nejvyššího soudu ohledně potratové politiky prohlásila, že „je unavená odlukou církve a státu“.

V boji o Senát a o funkci státního tajemníka naopak v republikánských primárkách v Coloradu prohráli Ron Hanks a Tina Petersová, kteří podporovali Trumpova tvrzení o podvodech v prezidentských volbách. 

V amerických primárkách rozhodují voliči napříč Spojenými státy od března do listopadu o tom, kdo bude za jejich preferovanou stranu kandidovat v podzimních volbách do Kongresu i do místních úřadů. Úterní hlasování bylo dalším testem vlivu exprezidenta Trumpa na americkou politiku a také poskytlo první náznaky, jak voliči reagují na rozhodnutí nejvyššího soudu zakázat právo na potrat, napsala agentura AP.

V Mississippi se ve druhém kole republikánských primárek podařilo vyhrát členovi Sněmovny reprezentantů Michaeli Guestovi. Patří k republikánům, kteří se vzepřeli Trumpovi a hlasovali pro to, aby byla vytvořena nezávislá komise pro vyšetření loňského vpádu Trumpových přívrženců do Kapitolu. Guestův kolega ze sněmovny Steven Palazzo, který čelil obviněním ze zneužití úřadu, naopak ve druhém kole primárek v jiném okrsku v Mississippi úspěšný nebyl.

Kandidáty vybírali také demokraté

Z demokratických primárek vyšel vítězně mimo jiné Jonathan Jackson, syn význačného amerického pastora a aktivisty za lidská práva, včetně práv černochů, Jesseho Jacksona. V listopadových volbách bude reprezentovat silně demokratický 1. kongresový okrsek, který se táhne od Chicaga po Kankakee ve státě Illinois, uvedla agentura AP.

Guvernérka amerického státu New York Kathy Hochulová bude v listopadu usilovat o setrvání ve funkci poté, co snadno získala nominaci v demokratických primárkách. Relativně neznámá politička se ujala funkce loni po rezignaci dlouholetého guvernéra Andrewa Cuoma, který odstoupil po obvinění od řady žen ze sexuálního obtěžování.

V úterý se hlasovalo v šesti státech v primárkách, ve druhém kole primárek a také v doplňovacích volbách. Ty se konaly v Nebrasce poté, co byl někdejší republikánský člen Sněmovny reprezentantů Jeff Fortenberry odsouzen k dvouletému podmíněnému trestu za to, že lhal vyšetřovatelům a tajil informace o nelegálním financování volební kampaně.

Republikán Mike Flood v doplňovacích volbách porazil demokratku Patty Pansingovou Brooksovou. Oba politici se střetnou znovu v listopadu o nový mandát.