Johnson chce do konce roku změnit severoirský protokol bez ohledu na EU

Británie by ještě do konce tohoto roku mohla zavést jednostranné změny severoirského protokolu, který je součástí dohody o vystoupení Británie z Evropské unie. Podle agentury Reuters to řekl premiér Boris Johnson. Návrh dokonce podpořilo 295 poslanců Dolní sněmovny britského parlamentu.

Johnsonova vláda v pondělí odpoledne prezentovala v parlamentu návrh normy, která by tyto změny uzákonila. Cílem je zrušení celních kontrol na některé zboží dovážené do Severního Irska ze zbytku Spojeného království. 

EU reformu složitě dojednaného kompromisu odmítá, a tak nyní britská vláda chystá jednostranné kroky. „Tato legislativa napraví problémy, které protokol vytvořil, a zajistí volný pohyb zboží v rámci Spojeného království. Vyjednávání vždy bylo naším preferovaným řešením, ale EU nadále odmítá změnu samotného protokolu,“ řekla ministryně zahraničí Liz Trussová k danému návrhu zákona.

Trussová v dolní komoře britského parlamentu řekla, že tento zásah proti relativně nové mezinárodní úmluvě je legální a také nezbytný. Podle ní je protokol z brexitové dohody nutné zneplatnit proto, že podkopává takzvanou Velkopáteční dohodu, která na konci minulého století ukončila sektářské násilí na irském ostrově, a že je překážkou pro sdílení moci mezi dvěma hlavními tábory v Severním Irsku. Trussová při tom odkazovala na aktuální politický pat v regionu, kde největší unionistická strana blokuje vznik nové vlády právě kvůli výhradám vůči brexitové dohodě.

Dolní komora britského parlamentu návrh zákona v pondělí posunula do další fáze legislativního procesu. Opatření podpořilo ve druhém čtení 295 poslanců, zatímco proti jich hlasovalo 221.

Projednávání „zákona o severoirském protokolu“ se však v parlamentu může táhnout ještě měsíce. Podle zpravodajského webu BBC jej chce vláda rychle protlačit Dolní sněmovnou, pak by se ale mohl proces výrazně zkomplikovat ve Sněmovně lordů.

Evropská komise podniká proti Británii právní kroky

Evropská komise s britskými kroky nesouhlasí; už v polovině měsíce podnikla proti Británii právní kroky, konkrétně posunula do další fáze řízení, které vede od loňska, a zahájila dvě řízení nová.

„Není pochyb, že neexistuje žádné právní ani politické ospravedlnění jednostranných změn mezinárodní smlouvy,“ zdůraznil již dříve místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič.

Proti změně severoirského protokolu se postavil i lídr britských opozičních labouristů Keir Starmer, který tento postup označil za „chybný“ a avizoval, že jeho strana bude hlasovat proti návrhu zákona. Problém hranice se Severním Irskem „může být vyřešen u vyjednávacího stolu státnicky a s důvěrou,“ prohlásil Starmer.