Polsko se potýká s nedostatkem uhlí. Největší producent v EU obchází obchodníky

Události: Polsko se potýká s nedostatkem uhlí (zdroj: ČT24)

Polsko se potýká s nedostatkem uhlí. Příčinou je útlum těžby v minulých letech a zákaz dovozu suroviny z Ruska a Běloruska. Na trhu chybí asi dvacet milionů tun. Vláda navíc zavedla limit ceny, prodejcům se tak obchody nevyplatí a krachují.

V polském Slezsku lidé čekají ve změti aut a prachu ve frontě na prodej uhlí i několik dní.  Mezi nimi i pan Roman. Bojí se, že vlivem protiruských sankcí surovina už na podzim nebude. Lákavá je zatím i cena. „Tady v dole je prodejní hranice kolem devíti set zlotých a u obchodníků to je dva a půl až tři tisíce zlotých,“ říká zákazník Roman B. 

Za propastný rozdíl může zásah vlády, která od června stanovila cenový strop na tisíc zlotých – tedy asi 5300 korun za tunu. „Jde o průměrnou cenu, za jakou se podle statistického úřadu prodávalo uhlí v loňském roce,“ prohlásila polská ministryně pro životní prostředí Anna Moskwová. 

Státní doly Polska Grupa Górnicza (PGG) surovinu zatím mají. Důl v Lędzinách má stejně jako ostatní taková místa v Polsku denní prodejní limit. Jednotlivci si mohou odvézt maximálně pět tun uhlí.

Drahé nákupy ze zámoří

Obchodníci jsou ale v problémech, protože jim PGG odmítá dodávat a upřednostňuje prodej na přímo. Musí proto draze nakupovat v zámoří. „Pokud teď nakupujeme uhlí dráž, než je vládní strop, tak jak ho můžeme prodávat za 1000 zlotých (5300 korun)?“, stěžuje si prodejce uhlí z firmy Pure Fuels Przemysław Bulge.

Co mají na skladech, se snaží prodat za tržní ceny, tedy za tři tisíce zlotých – v přepočtu přes šestnáct tisíc korun za tunu. Nedaří se. „Když si to spočítám, rozdíl je dva tisíce za tunu. To je deset tisíc zlotých (53 tisíc korun), které ušetřím na pěti tunách uhlí,“ říká Roman B.

A to je také důvod, proč se u dolů tvoří fronty, zatímco k obchodníkům teď nikdo nepřijede. Podle expertů se země bez dovozu v zimě neobejde, cenový strop tak nevydrží. Uhlí nutně podraží. „Do Polska už dorazilo uhlí z Indonésie, USA, Kolumbie nebo Austrálie. Bude ale dražší než to, které přicházelo z Ruska. Pokud jde o topení uhlím, čeká nás drahá zima,“ říká expert na energetiku a reportér Energetyka24 Jakub Wiech.

Polsko má přitom největší ložiska v Evropě. V minulých letech ale masivně utlumilo těžbu. Teď strany vládní koalice zvažují, že ji dočasně rozšíří.