Afghánistán a Pákistán zasáhlo silné zemětřesení, afghánské úřady hlásí 950 obětí

Bilance zemětřesení, které brzy ráno zasáhlo východ Afghánistánu a část sousedního Pákistánu, vzrostla na 950 mrtvých a 610 zraněných. Podle agentury Reuters to uvedl představitel afghánského úřadu pro řešení katastrof. Pákistánské úřady v prvních hodinách po zemětřesení informace o škodách či obětech nezveřejnily.

Nejvíce potvrzených obětí má východoafghánská provincie Paktika a přilehlá provincie Chóst. Dosavadní bilance se pohybovala kolem 250 mrtvých, úřady ale varovaly, že toto číslo není konečné. „Bilance pravděpodobně dále poroste, protože některé ze zasažených vesnic jsou v odlehlých horských oblastech a nějakou dobu potrvá, než odtud budeme mít podrobné informace,“ prohlásil představitel ministerstva vnitra Salahuddín Ajúbí.

Úřady zahájily záchrannou operaci, do níž se zapojily vrtulníky, aby mohli být zranění ze špatně přístupných lokalit přepraveni do nemocnic a aby se na postižená místa dostala zdravotnická pomoc a potraviny.

„Silné zemětřesení otřáslo čtyřmi obvody provincie Paktika, zabilo či zranilo stovky našich občanů a zničilo desítky domů,“ uvedl na Twitteru mluvčí vlády islamistického hnutí Taliban. Kontrolu nad Afghánistánem převzalo hnutí loni v létě za odchodu posledních amerických jednotek, načež se od země odvrátilo mezinárodní společenství, což podle agentury AP nejspíše zkomplikuje záchranářské a humanitární operace.

Americká geologická služba USGS původně uvedla, že síla zemětřesení dosahovala 6,1 stupně, později údaj upravila na 5,9 stupně. Otřesy podle ní vycházely z hloubky kolem 51 kilometrů a epicentrum se nacházelo na východě Afghánistánu, 44 kilometrů od města Chóst poblíž hranic s Pákistánem.

Otřesy pocítilo v okruhu asi pěti set kilometrů přibližně 119 milionů lidí v Pákistánu, Afghánistánu a Indii, uvedlo na Twitteru Evropské středomořské seismologické středisko (EMSC).

Podle svědectví zveřejněných na internetových stránkách EMSC a uživatelů na Twitteru byly otřesy cítit v afghánském hlavním městě Kábulu i v pákistánské metropoli Islámábád. „Silné a dlouhé otřesy,“ napsal jeden ze svědků z Kábulu na webu EMSC. „Bylo to silné,“ uvedl další svědek z města Péšávar, který leží na severozápadě Pákistánu.

V severním Afghánistánu a sousedním Pákistánu jsou zemětřesení častá, především v oblasti horského pásma Hindúkuš, kde se střetávají tektonické desky – eurasijská a indická. Škody a ztráty na životech tam bývají vysoké vzhledem k nestabilitě staveb. V říjnu 2015 postihlo severovýchod Afghánistánu a sever Pákistánu zemětřesení o síle 7,5 stupně, které si vyžádalo téměř čtyři sta mrtvých.