Belgie vrátila do Konga zub zavražděného Patrice Lumumby

Belgický premiér Alexander De Croo při slavnostním ceremoniálu v Bruselu předal rodině zavražděného konžského hrdiny boje za nezávislost Patrice Lumumby jeho zlatý zub. Jedná se o známý ostatek politika, který na přelomu 50. a 60. let vedl emancipační hnutí proti tehdejší belgické koloniální správě.

V Egmontském paláci v centru Bruselu převzali členové Lumumbovy rodiny modrou krabici, ve které byl zub uschován. „Po několika letech se dostavil pocit zadostiučinění,“ prohlásil před obřadem jeden ze synů bývalého konžského premiéra Roland Lumumba.

Pro belgické úřady je akt součástí pokračující snahy o narovnání vztahů s bývalou kolonií. Lumumbův zub a jeho pohnutá minulost jsou však také nepříjemnou připomínkou historie, za kterou se belgické úřady zdráhaly převzít odpovědnost a od které se nadále chtějí do jisté míry distancovat.

„Není normální, aby Belgičané uschovávali ostatky jednoho z otců zakladatelů konžského národa po šest dekád,“ zmínil ve svém projevu De Croo.

„Musíme v této kauze přímo uznat naši odpovědnost, vyvodit závěry na všech úrovních, dát Lumumbovi místo hodné jeho slávy a jeho významu pro africké dějiny,“ komentoval dříve belgický sociolog Ludo De Witte, autor knihy „Vražda Lumumby“. Dodal, že role Belgie by měla být jasně vyjádřena na politické, ideologické, ale i finanční úrovni.

První demokraticky zvolený premiér

Lumumba se stal prvním demokraticky zvoleným premiérem Konga poté, co země získala nezávislost na Belgii v roce 1960. V době vrcholící studené války však znepokojil Západ svým sbližováním s Moskvou. Belgii se taktéž znelíbil svým projevem, v němž kritizoval kolonizaci africké země.

U moci vydržel pouhé tři měsíce, než byl svržen a zavražděn. Jeho příznivci a někteří historici nadále obviňují americkou Ústřední zpravodajskou službu (CIA) z toho, že jeho zabití nařídila.

Tělo konžského expremiéra bylo po jeho smrti nejprve pohřbeno, ale poté bylo exhumováno, rozřezáno a rozpuštěno v kyselině. Lumumbův zub přivezl do Belgie policejní náčelník Gérard Soete, který jej později označil za loveckou trofej.

Soete v televizi přiznal, že se podílel na Lumumbově vraždě, a ostatek ukázal. O několik let později byl zub zabaven v domě jeho dcery a začala jeho další, pravděpodobně poslední, kapitola.