V Rusku vzniká nový Memorial. Organizace nebude mít registraci a pracovat v ní budou dobrovolníci

Horizont ČT24: V Rusku vzniká nový Memorial (zdroj: ČT24)

Ruští aktivisté založili nové Centrum ochrany práv člověka Memorial. Má nahradit v Rusku zakázané organizace dosavadního Memorialu, který hlavně mapoval zločiny stalinismu. Nový Memorial nebude mít registraci u ruských úřadů a lidé budou v organizaci pracovat jako dobrovolníci bez nároku na mzdu.

V sídle Memorialu v centru Moskvy už nikdo nepracuje. „U nás byly výstavy, které jsme v momentu likvidace Mezinárodního Memorialu byli nuceni ukončit. Teď jsou veřejné akce nebo veřejné sdílení informací zastaveny. Bohužel,“ říká bývalá kurátorka virtuálního muzea Memorialu Irina Golkovová. 

Lidé v Rusku tak neuvidí třeba nově objevené osobní věci obětí stalinistických represí, které byly nalezeny v masových hrobech v Karelii. 

Bývalá kurátorka Golikovová se přesto dál snaží nějak pokračovat v rozdělaných projektech. „Práce na uchování paměti, historické výzkumy, osvětové a vzdělávací projekty,“ popisuje svou nynější činnost.

Orlov: Nazývám válku válkou

Naopak velmi aktivní je teď na veřejnosti další známá tvář Memorialu Oleg Orlov. Od konce února už pětkrát protestoval v centru Moskvy proti ruskému útoku na Ukrajinu. Dvakrát přímo na Rudém náměstí.

„Tady nelze nazývat válku válkou. No já jí tak nazývám. Co jiného to je. Probíhá strašidelná, strašlivá, krutá a agresivní válka. Moje země vtrhla do sousední země,“ konstatuje bývalý člen rady Centra lidských práv Memorial.

Pokaždé ho zadržela policie a dostal vždy vysokou pokutu. Když to udělá znovu, hrozí mu už vězení. „Nechci do vězení. Nemůžu říct, že chci do vězení. No ale já s vámi mluvím a nazývám válku válkou. I to je veřejný výstup,“ dodává Orlov.

Soukup: Memorial se vrací ke svým kořenům

Memorial zakázaly ruské soudy na žádost generální prokuratury, podle které organizace podporovala extremismus a opakovaně porušovala zákon o takzvaných zahraničních agentech. Nyní by měl fungovat jako nezaregistrovaný spolek dobrovolníků.

„Memorial jako takový vznikl z disidentských tradic pozdního Sovětského svazu, kde přirozeně žádnou registraci neměli, tu první dostali až někdy v roce 1991. Takže oni se vlastně vracejí ke svým kořenům,“ podotkl v Horizontu ČT24 Ondřej Soukup z Hospodářských novin.

„Nikdo samozřejmě nemůže zakázat nazývat se nějakým spolkem nebo sdružením občanů, i když tedy tu oficiální registraci mít nebudou,“ dodal novinář, který se děním v Rusku dlouhodobě zabývá.