Izraelská policie pochybila při zásahu na pohřbu novinářky al-Džazíry, píše Haaretz

Izraelská policie pochybila při zásahu na pohřbu zastřelené novinářky stanice al-Džazíra Širín abú Aklahové, velitelé akce ale potrestáni nebyli, napsal izraelský deník Haaretz s odkazem na výsledky interního vyšetřování. Izraelská policie uvedla, že její vedení obdrželo vyšetřovací zprávu, její obsah ale nezveřejnilo, uvedla agentura AFP.

Zásah z poloviny května vyvolal silnou mezinárodní kritiku. Izraelská policie zaútočila na dav několika stovek lidí, kteří chtěli přenést rakev z nemocnice na hřbitov ve východním Jeruzalémě. Při zásahu v jednu chvíli dokonce rakev spadla. Podle izraelské policie její příslušníci reagovali na házení předmětů ze strany účastníků pohřbu.

Izrael okupuje východní část Jeruzaléma od roku 1967 v rozporu s mezinárodním právem.

Náčelník izraelské policie Kobi Šabtaj, který vyšetřování před měsícem nařídil, uvedl, že pohřeb novinářky byl složitou událostí. „Nemůžeme zůstat lhostejní před tak tvrdými záběry,“ uvedl Šabtaj poté, co obdržel vyšetřovací zprávu.

Vyšetřovatelé se domnívají, že policie chybovala, když se rozhodla zasáhnout proti smutečnímu průvodu. „Policie jednala ve složitém a násilném incidentu,“ citoval Haaretz vyjádření jednoho z důstojníků. Policie se rozhodla, že neudělí disciplinární trest žádnému z velitelů, kteří byli ten den ve službě.

Podle serveru Times of Israel, který rovněž cituje z neveřejné zprávy, však policii požádali o zásah příbuzní zabité novinářky, protože se podle nich rakve zmocnili proti vůli rodiny extrémisté.

Novinářka zahynula při natáčení reportáže

Palestinská novinářka Širín abú Aklahová byla zastřelena, když na začátku května natáčela reportáž o razii izraelských vojáků ve městě Džanín. Podle palestinské prokuratury ji úmyslně zastřelil izraelský voják. Izrael uvedl, že nemůže vyloučit, že se novinářka stala obětí palby jeho vojáků, pro přesnější určení příčiny smrti ale potřebuje provést balistickou analýzu. Palestinci ale odmítli předat střelu, která zabila novinářku, protože nemají v izraelské úřady důvěru, napsala agentura AP.

Jednapadesátiletá Aklahová se narodila v Jeruzalémě a pro al-Džazíru začala pracovat v roce 1997. Pravidelně přinášela reportáže z Izraele, Západního břehu Jordánu a Pásma Gazy a pro miliony arabských televizních diváků byla známou tváří.