Rakouské omezování přídavků na děti v cizině je protiprávní, rozhodl unijní soud

Soudní dvůr Evropské unie rozhodl, že rakouské omezování přídavků na děti žijící v cizině porušuje unijní právo. Informovala o tom rakouská tisková agentura APA. Dosud vyplácené rakouské přídavky na základě takzvané indexace odpovídají životním nákladům v zemích pobytu dětí. Sporná úprava zavedená v roce 2019 se týká mnoha rodin pracovníků z jiných zemí EU, včetně tisícovek Čechů.

Lidé z chudších členských zemí včetně Česka či Slovenska na základě indexace dostávají v Rakousku na své děti žijící doma méně peněz, zatímco zaměstnanci z bohatších zemí naopak více.

Úprava výše přídavků na děti, daňových slev na děti a dalších výhod u občanů EU, kteří pracují v Rakousku, ale jejichž děti žijí v zahraničí, je v rozporu s unijním právem, uvedl soud se sídlem v Lucemburku.

Rakousku nyní podle deníku Der Standard hrozí zpětné výplaty přídavků dotyčným rodinám. Rakouské ministerstvo pro rodinu ujistilo, že země je na jakékoli právní důsledky rozhodnutí unijního soudního dvora připravena. Ministryně Susanne Raabová už v květnu naznačila, že Rakousko by případně muselo doplatit 220 milionů eur (více než 5,4 miliardy korun).

Komisi v žalobě podpořilo i Česko

Indexace přídavků na děti byl prestižní projekt první vlády lidovců (ÖVP) a svobodných (FPÖ) v čele s lidoveckým kancléřem Sebastianem Kurzem. Opatření napadla Evropská komise, podle níž je diskriminační a v rozporu s unijními předpisy o volném pohybu pracovníků. Komise proto podala v květnu 2020 žalobu u Soudního dvora EU, který jí dnes dal za pravdu.

„Tento mechanismus představuje neodůvodněnou nepřímou diskriminaci na základě státní příslušnosti migrujících pracovníků,“ konstatoval soudní dvůr. Rakouská norma podle něj porušuje nařízení o koordinaci systémů sociálního zabezpečení. Tato unijní norma slaďující pravidla sociálních systémů vychází z toho, že pokud cizinci v nějaké členské zemi platí daně a sociální příspěvky, mají nárok na podpůrné dávky ve stejné výši jako místní občané.

Komisi v žalobě podpořily Česko, Chorvatsko, Polsko, Rumunsko, Slovinsko a Slovensko, zatímco Dánsko a Norsko vstoupily do řízení jako vedlejší účastníci podporující Rakousko.

Jurečka: Dobrá zpráva pro pendlery

„Je to důležitá zpráva pro české občany, pro pendlery, kteří pracují v Rakousku,“ prohlásil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) po jednání s unijními kolegy v Lucemburku. Podle dřívějších odhadů ministerstva zahraničí se rakouská praxe předloni týkala zhruba deseti tisíc českých dětí.

Rozhodnutí uvítali také europoslanci Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) a Martina Dlabajová (za ANO), kteří dlouhodobě vyzývali k aktivitě Evropskou komisi, jejíž žaloba k rozhodnutí soudu vedla. „Češi pracující v Rakousku musí mít stejná práva jako rakouští zaměstnanci. Dlouho říkám, že takto to v EU nemůže fungovat. Nejde dělit občany do dvou kategorií,“ uvedla v reakci na verdikt Dlabajová.