Na Donbasu pokračují boje, ruská vojska ostřelovala i severoukrajinské město Sumy

Na východě Ukrajiny pokračují tvrdé boje, ostřelování ruskými raketami se však v noci na čtvrtek nevyhnulo ani severoukrajinskému městu Sumy, ačkoli Sumská oblast byla už v dubnu osvobozena od ruských jednotek. Šéf oblasti Dmytro Žyvyckyj napsal, že rakety dopadly na sumské předměstí Sad, čtyři lidé kvůli nim zemřeli a šest jich bylo zraněno.


Dále pokračují boje v Luhanské oblasti, kde podle tamního velitele ruské jednotky útočí z devíti směrů najednou. „K zahnání našich jednotek nepřítel nasadil letadla, samohybné raketové systémy a dělostřelectvo,“ napsal velitel.

Ruské síly se nadále snaží dostat pod kontrolu Severodoněck, aby pak zcela ovládly dvě ukrajinské oblasti, jež před válkou jen zčásti kontrolovali proruští separatisté. Ruské ministerstvo obrany ve středu obvinilo ukrajinské síly nasazené v Severodoněcku, že maří snahy umožnit civilistům ukrývajícím se v chemické továrně odejít do bezpečí. Podle proruských separatistů se v závodu Azot ukrývá až dvanáct set lidí, ukrajinská strana tvrdí, že jich je kolem pěti stovek.

Zničené mosty

Britské ministerstvo obrany ve čtvrtek uvedlo, že všechny hlavní mosty přes řeku Severní Doněc, které spojují město Severodoněck s dalším územím, jsou pravděpodobně zničené. Civilisté i ukrajinští vojáci, kteří zůstali na východním břehu řeky, jsou v extrémně těžké situaci.

Ukrajinské síly nejspíše stáhly ze Severodoněcku většinu svých vojáků, doplnilo ministerstvo. Podle dřívějších zpráv Rusové nyní po měsíci tvrdých bojů ovládají většinu města. Dvouměstí Severodoněck a Lysyčansk je jedním z posledních míst v Luhanské oblasti, které se ještě nepodařilo ruským silám ovládnout.

V situaci, kdy jsou mosty zničeny, není jasné, zda ruská strana podnikne riskantní přechod přes řeku, nebo se rozhodne k jinému kroku. Rusové se s vysokou pravděpodobností stále více potýkají s nedostatkem personálu. Některé z taktických praporních uskupení (BTG), která obvykle čítají šest set až osm set vojáků, se ztenčily až na třicet vojáků, tvrdí ukrajinské úřady. Obě válčící strany v bojích zřejmě musejí čím dál více spoléhat na malá uskupení pěchoty.

Rusové ostřelují další obce

Nepřátelské síly se také soustředí na zlepšení svých taktických pozic u Bachmutu v Doněcké oblasti a ostřelují obce v okolí. Invazní síly rovněž podnikají útoky ve směru na Slovjansk a zaměřují se na slabá místa ukrajinské obrany. U Charkova se soustředí na udržení svých pozic a podnikají raketové údery na okolí.

Ostřelování se ve čtvrtek nevyhnuly ani Sumy na severu Ukrajiny. Šéf oblasti Dmytro Žyvyckyj napsal, že rakety dopadly na sumské předměstí Sad a úder si vyžádal čtyři oběti a šest raněných.

Ruská strana podle agentury Interfax znovu přislíbila otevření humanitárního koridoru pro civilisty ukrývající se v severodoněckém Azotu. Takový koridor pro přesun civilistů na území ovládané proruskými separatisty Moskva jednostranně ohlásila i ve středu, evakuace se ale neuskutečnila. Ruské úřady obvinily z jejího zmaření ukrajinské síly.

Ve čtvrtek večer se na sociálních sítích objevily zprávy od ukrajinských uživatelů, kteří popisovali výbuchy v Charkově na východě Ukrajiny a v Oděse na jihu. Předpokládají, že Rusové odpálili rakety na tato města, uvedl server BBC News na svém ruskojazyčném webu. Z obou měst se na sociálních sítích objevila videa, na kterých kvůli noční tmě není prakticky nic vidět, slyšet jsou však výbuchy. Ty jsou podle informací z Oděsy i výsledkem protivzdušné obrany. 

Pomoc z Polska

Polsko do Černihivské oblasti doručilo první takzvané modulové domy pro zhruba čtyři stovky lidí. Těm mají nahradit bydlení, které ruská armáda zničila, sdělil ČT guvernér a vedoucí vojenské správy Černihivské oblasti Vjačeslav Čaus. Dodal také, že nejméně dva roky bude trvat odminování celé oblasti. 

Vedoucí vojenské správy Černihivské oblasti Vjačeslav Čaus o situaci na Ukrajině (zdroj: ČT24)

„Domy jsou určeny pro dočasné ubytování. Nepřál bych si, aby tam lidé zůstávali dlouho. Vydrží to sice i zimní období, ale nepřeji si to. Budeme mít takových městeček víc. Budou vznikat poblíž obcí, které byly zničené nejvíce. Takže uvažujeme, že ještě dvě nebo tři podobná městečka vzniknou s pomocí našich mezinárodních partnerů,“ uvedl Čaus. 

Podle šéfa vojenské správy Černihivské oblasti je v současné době ostřelováno celé její území. „Střílí se z pohraničních území v Ruské federaci. Používají minomety, rakety a bomby. Předevčírem tři rakety téměř dosáhly svého cíle, máme zničené budovy, ale naštěstí nemáme mrtvé ani zraněné,“ popsal současnou situaci.  

Ukrajina žádá nové zbraně

Ukrajina opakovaně uvádí, že potřebuje více těžkých zbraní, dělostřelectva a raketových systémů, aby mohla čelit ruské armádě. Nejnovější balíček vojenské podpory ze strany USA je pro Ukrajince dalším krokem správným směrem, řekl ve svém nočním videoprojevu prezident Volodymyr Zelenskyj.

Americký vojenský generál Mark Milley uvedl, že navzdory tomu, že ruské síly mají v Donbasu jasnou početní převahu, upevnění ruské kontroly na východě Ukrajiny „není hotovou věcí“. Do Kyjeva také míří další státníci. Francouzský prezident Emmanuel Macron, německý kancléř Olaf Scholz a italský premiér Mario Draghi se společně vydali do země zvláštním vlakem z Polska.