Tribunál proruských sil na Donbasu uložil trest smrti trojici cizinců

Soud v samozvané proruské „Doněcké lidové republice“ uložil trest smrti dvojici Britů a Maročanovi, kteří bojovali v řadách ukrajinské armády. Podle soudce byli v zemi jako žoldnéři. Obžalovaní se hájili, že dlouhodobě žili na Ukrajině a vstoupili do armády několik let před začátkem ruské invaze, měli by tedy mít status válečných zajatců. Všichni tři odsouzení se chystají proti verdiktu odvolat.

„Aidenu Aslinovi, Shaunu Pinnerovi a Ibráhímu Sádúnovi se za jejich zločiny ukládá s konečnou platností trest smrti,“ stojí podle ruské státní agentury TASS v rozsudku.

Odvolání bude přezkoumávat příslušné oddělení nejvyššího soudu takzvané „Doněcké lidové republiky“. Stejný soud přitom o mužích rozhodoval i nyní, vyplývá ze zprávy tiskové agentury. Videozáznam agentury RIA Novosti ze soudní síně ukázal trojici mužů stojící v kleci, před kterou stála stráž se zakrytými tvářemi.

Stanice BBC na svém ruskojazyčném webu upozornila, že proces měl velice rychlý průběh a že soudu nemohli přihlížet novináři z nezávislých médií, kteří museli čerpat informace ze zpráv ruských tiskových agentur.

Znepokojení Londýna

Londýn je rozsudkem velmi znepokojen a pokusí se zajistit propuštění Britů. „Opakovaně jsme uváděli, že váleční zajatci nemají být využíváni pro politické účely,“ prohlásil mluvčí britského premiéra Borise Johnsona. Připomněl, že podle ženevských úmluv váleční zajatci nemají být stíháni za účast na bojových akcích.

„Budeme spolupracovat s ukrajinskými úřady, abychom se pokusili zajistit propuštění všech britských občanů, kteří sloužili v ukrajinských ozbrojených silách a jsou drženi v zajetí,“ dodal mluvčí.

„Je to předstíraný soud bez jakékoli legitimity,“ napsala na Twitteru britská ministryně zahraničních věcí Liz Trussová. Poslanec Robert Jenrick podle Reuters přirovnal soud k exemplárním procesům z dob sovětské éry.

Trojice sloužila v ukrajinské armádě několik let

Server Mediazona už dříve napsal, že všichni tři odsouzení vstoupili do ukrajinské armády ještě před začátkem nynější ruské invaze na Ukrajinu a že na Ukrajině žili několik let. Aiden Aslin u ukrajinské námořní pěchoty slouží od roku 2018, od stejného roku je jejím příslušníkem i Shaun Pinner. Maročan Ibráhím Sádún se přestěhoval na Ukrajinu v roce 2019 a o dva roky později podepsal smlouvu o vstupu do ukrajinské armády.

Britský deník The Guardian tento týden upozornil, že ruské úřady se chystají uspořádat soudní procesy podobné těm konaným na Ukrajině s ruskými vojáky obviněnými z páchání různých zvěrstev. Podle analytiků mohou být procesy záměrně konstruovány tak, aby vytvořily maximální nátlak na Západ a aby přiměly ukrajinskou stranu k výměně zajatých ruských vojáků zadržovaných a souzených na Ukrajině.

Trojice, která si ve čtvrtek vyslechla rozsudek, se podle obžaloby pokusila o násilné uchvácení moci v takzvané „Doněcké lidové republice“ a účastnila se výcviku s cílem vyvíjet teroristickou činnost, uvedla BBC. Podle soudu muži také porušili článek zákoníku „Doněcké lidové republiky“, který se týká žoldnéřství, napsala agentura TASS.

Podle dostupných informací se do bojů na Ukrajině vedle dalších cizinců zapojili také čeští dobrovolníci. Podrobnosti o jejich počtu ale nejsou k dispozici. Koncem března se objevily snímky zachycující některé z nich v Irpini u Kyjeva. S dalšími mluvili čeští novináři působící na Ukrajině.