Reportéři ČT: Světová média pomáhají v odhalování ruských válečných zločinců na Ukrajině

Reportéři ČT: Světová média pomáhají v odhalování ruských válečných zločinců na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Od prvních dnů ruské invaze na Ukrajinu se mluví o tom, že ruští vojáci vraždí bezmocné civilisty, znásilňují, kradou a bombardují obytné budovy. To všechno jsou podle mezinárodního práva válečné zločiny. Podle komisařky OSN pro lidská práva už se podařilo shromáždit důkazy ke třem stovkám případů. Na zdokumentování řady z nich měla zásluhu světová média.

Jedním z dosud nejlépe zdokumentovaných případů je vražda skupiny civilistů ve městě Buča u Kyjeva, která se stala na začátku března. Důkazy zveřejnil deník New York Times. Na záběrech vedou ruští vojáci zajaté civilisty k obsazené budově, kde pak bezbranné muže zastřelí.

Dalším z podrobně zdokumentovaných případů je vražda dvou mužů v autosalonu nedaleko Kyjeva. Video ukazující vraždu v tomto případě zveřejnila americká televize CNN. Rusové neozbrojené muže požádali o cigarety a pak je zastřelili. 

Nešlo o jediné dva případy, kdy novináři poukázali na zločiny páchané ruskými vojáky. Jak média dopomohla k jejich odkrytí, ukazuje reportáž Anety Snopové a Hanuše Hanslíka ve videu výše.