Slovenský parlament schválil výraznější zvýšení finanční podpory rodinám

Slovenský parlament schválil zvýšení přídavků na děti i odpočitatelné položky z daní pro rodiče a nový příspěvek na kroužky dětí. Opatření přijdou na více než miliardu eur (24,6 miliardy korun) ročně. Balíček kritizovali ekonomové, jedna z vládních stran i samospráva, která kvůli němu přijde o peníze.

Pokud zákon podepíše prezidentka Zuzana Čaputová, Slovensko bude v době vysoké inflace finančně pomáhat zejména rodinám s nezaopatřenými dětmi. Před dvěma týdny vláda vyčlenila zhruba 22 milionů eur (541 milionů korun) pro lidi nejvíce ohrožené stoupajícími náklady na financování základních životních potřeb.

České ministerstvo sociálních věcí navrhlo, aby stát vyplatil příspěvek 5000 korun na děti, jimž letos 1. srpna nebude ještě 18 let. Opatření by přišlo na 9,1 miliardy korun.

Slovenskou sněmovnou schválený zákon předpokládá navýšení přídavků na děti obecně na 40 eur (985 korun) měsíčně z nynějších bezmála 26 eur (640 korun). Odpočitatelná položka z daně z příjmů fyzických osob se rodičům za každé dítě více než zdvojnásobí a v závislosti na věku dítěte dosáhne 50 nebo 100 eur (1230 nebo 2460 korun) měsíčně. Na volnočasové aktivity zase bude stát přispívat částkou 60 eur (1480 korun) na dítě. Vládou navrhovaný balíček opatření na podporu rodin v hodnotě 1,2 miliardy eur (29,5 miliardy korun) poslanci při hlasování částečně upravili.

Opatření provází kritika

Ekonomové ale i vládní strana Sloboda a solidarita (SaS) zmíněná opatření kritizovala, protože podle nich předpokládají plošné rozdávání peněz rodinám bez ohledu na jejich finanční situaci. Ministr školství za SaS Branislav Gröhling zase uvedl, že stát zavede příspěvek na kroužky, byť z finančního hlediska není dostatečně zajištěn základní chod škol a nebyly výrazněji zvýšené platy učitelům.

Samosprávě se zase nezamlouvá navýšení odpočitatelné položky z daně z příjmů fyzických osob. To povede ke snížení výběru této daně, kterou si rozdělují obce, města a samosprávné kraje. Pro rozpočet samospráv to bude znamenat celkový výpadek více než půl miliardy eur (12,3 miliardy korun).

Část vládní koalice prosadila předlohu ve sněmovně ve zrychleném režimu i bez hlasů poslanců SaS, a to díky podpoře některých opozičních a nezařazených poslanců. Vyšší finanční pomoc rodinám prosazoval zejména ministr financí Igor Matovič, který nyní schválené návrhy nastínil už loni při představení základních parametrů daňové reformy. Tu jako celek vláda dosud neprojednala.