Rusko znovu penalizovalo Rádio Svobodná Evropa. Pokutám za hovory o Ukrajině čelí i ruské učitelky

Moskevský soud v úterý uložil další pokutu, tentokráte ve výši deseti milionů rublů (asi 3,6 milionu korun), Rádiu Svobodná Evropa/Rádiu Svoboda. Stanice podle soudu odmítla odstranit informace, jejichž šíření zakazují ruské zákony, a to včetně „lživých zpráv o speciální vojenské operaci na Ukrajině“, uvedla ruská agentura TASS. Ruský stát pokutoval také několik učitelek, které se svými žáky mluvily o dění na Ukrajině.

Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor už začátkem března zablokoval přístup na stránky RFE/RL. Stanice podle něj šířila „společensky významné falešné informace o údajném ruském útoku na ukrajinském území“. Rozhlasovou stanici RFE/RL financují Spojené státy. Celková výše udělených pokut zatím podle ní dosáhla 55,8 milionu rublů (asi 21 milionů korun).

Stejný krok úřad současně učinil proti dalším médiím - ruskojazyčné službě BBC News, informačnímu portálu Meduza, sídlícímu v Rize, a stanicím Deutsche Welle a Voice of America. Potrestal je tak za „výzvy k masovým nepokojům, k extremismu a k účasti na nezákonných hromadných akcích“.

Moskva dlouhodobě obviňuje západní média, že jejich zpravodajství je zaměřeno proti Rusku. Od začátku invaze na Ukrajinu před 83 dny ruské úřady zakročily proti médiím, která ruskou agresi nazývají jinak než „speciální vojenská operace“.

V Rusku přibývá učitelek stíhaných za výroky proti válce na Ukrajině

Represe ruského státu se ale kromě veřejných institucí zaměřují i na jednotlivce. S pokutou 40 tisíc rublů (asi 14 340 korun) za „diskreditaci ruské armády“ vyvázla učitelka angličtiny Jelena Bagajevová v Burjatsku, který leží u jezera Bajkal na Sibiři. Žena před svými žáky hovořila proti válce vedené Ruskem na Ukrajině.

„Snažila jsem se vysvětlit, že jakékoliv válčení je špatné, že nelze přát smrt Ukrajincům a nenávidět je, protože jsou to lidé jako my,“ vysvětlovala učitelka. Zdůraznila, že rozhovorem o válce neztrácela čas věnovaný výuce, protože třída je v angličtině napřed. „Nakonec děti se mnou souhlasily, že je třeba žít v míru a klidu,“ dodala.

Učitelka mluvila o válce se žáky sedmé třídy. Jedna z žaček si rozhovor nahrála na diktafon a její matka nahrávku odnesla na policii. Podle Bagajevové z padesátiminutového rozhovoru zůstalo na nahrávce jen osm minut, a to podle ní svědčí o tom, že záznam byl účelově sestřihán.

„Vše smontovali tak, aby mne diskreditovali. Nenechali tam jediné dobré slovo. Vytrhli věty z kontextu. Vypadala jsem nějak antisovětsky,“ uvedla učitelka.

Bagajevová je těhotná, a tak ji nemohli ze školy vyhodit, protože ji chrání zákony, uvedl na sociální síti server Ljudi Bajkala, zakázaný ruskými úřady.

Nejde o první případ svého druhu. Rozhlasová stanice Mel na svém webu připomněla případ z minulého týdne, kdy učitelka Alexandra Korotajevová ze vsi u Smolenska dostala pokutu 30 tisíc rublů za protiválečný symbol na sociální síti. Policisté jí „kvůli nedostatku papíru“ nepředali ani kopii protokolu.

Jiné dvě učitelky čelí rovnou trestnímu stíhání a hrozbě vězení: Naděžda Česnokovová z hudební školy v Archangelsku, která si minulý měsíc pohovořila se svými žáky o udavačství a o informování ruských médií o válce proti Ukrajině, a učitelka Irina Genová z Penzy v Povolží, která se také podělila o svůj názor na válku se svými žáky – a ti ji udali.