Rusko v Sýrii poprvé zaútočilo systémem S-300 na izraelské letouny, tvrdí televize

Ruská armáda v Sýrii poprvé použila své protiletadlové systémy S-300 proti izraelským letadlům. Upozornila na to izraelská televize. Izrael na syrském území útočí na cíle Íránu a jeho libanonského spojence Hizballáhu. Tel Aviv tyto útoky odůvodňuje snahou zamezit Hizballáhu vyzbrojovat se íránskými zbraněmi a přibližovat pozice Teheránu v Sýrii k izraelské hranici. Rusko, které je spojencem Damašku a má v Sýrii své vojáky, dosud těmto operacím nebránilo.

Izraelský televizní kanál 13 bez uvedení svého zdroje oznámil, že při pátečním izraelském útoku v syrské provincii Hamá Rusové vypálili na izraelská letadla rakety ze systémů S-300. Podle televize to může znamenat zásadní obrat ve vztahu Moskvy k Izraeli.

Při pátečním útoku v Hamá přišlo o život nejméně pět lidí a sedm bylo zraněno. Oběti pocházejí z jednotky protivzdušné obrany, která na izraelská letadla vypálila několik střel, z nichž žádná stroje nezasáhla.

Kromě této jednotky ale palbu zahájily i baterie S-300 ve chvíli, kdy se izraelské stoje obracely zpět. Podle televize tyto systémy obsluhují ruští vojáci a bez jejich souhlasu nemohou být použity. Radiolokátory, které jsou součástí systému, izraelská letadla nezachytila přesně, takže střely je neohrozily.

Znepokojivý vývoj

Izraelská média uvádějí, že pokud se informace potvrdí, jde pro Izrael o znepokojivý vývoj v Sýrii. Izrael tam od začátku syrské války provedl několik set náletů hlavně na cíle spojené se zbraněmi určenými Íráncům a Hizballáhu.

Izraelská armáda informaci o použití ruského systému nekomentovala a podle televize není zřejmé, zda šlo o jednorázovou operaci, nebo o projev změny ruské pozice vůči Izraeli. Aniž se zmínil o pátečním incidentu, ministr obrany Benny Gantz v pondělí řekl, že se Izrael nenechá zastrašit a bude Íránu nadále bránit v dodávkách pokročilých zbraní do Sýrie.

Server The Times of Israel připomíná zhoršení rusko-izraelských vztahů kvůli Ukrajině. Izrael se původně snažil zůstat ke konfliktu nestranný, ale nedávno se začal vyjadřovat kriticky na adresu Ruska, když vycházejí najevo krutosti páchané Rusy na Ukrajině. K napětí přispěly také antisemitské výroky šéfa ruské diplomacie Sergeje Lavrova.

Izrael a Rusko před několika lety zavedly telefonickou linku, která má zamezit nechtěným střetům obou armád v Sýrii.