V Turecku roste napětí kolem přítomnosti milionů Syřanů. Vášně rozbouřilo i video zaplacené ultranacionalistou

Události: Předvolební kontroverze v Turecku (zdroj: ČT24)

Vlnu kontroverzí spustilo v Turecku video namířené proti Syřanům. Extrémně pravicového politika, který za ním stojí, chtějí úřady stíhat kvůli podezření z podněcování nenávisti. Kvůli ekonomické krizi a blížícím se volbám však kolem přítomnosti milionů běženců v zemi panuje stále výbušnější atmosféra, uvádí zpravodaj ČT v Turecku Václav Černohorský.

Video se jmenuje Tichá invaze a ukazuje Istanbul roku 2043 jako město, kterému vládnou Syřané a kde jediným oficiálním jazykykem je arabština.

Krátký film zaplavil v Turecku sociální sítě. Během týdne má jen na YouTube přes čtyři miliony zhlédnutí. Video, které se trefilo do nálad podstatné části turecké veřejnosti, zaplatil ultranacionalista Ümit Özdağ, říká zpravodaj ČT. 

Özdağova Strana vítězství je v podstatě první čistě protiimigrační uskupení v zemi. Má sice mizivou podporu, téma samotné ale v době ekonomické krize stále silněji proniká do hlavního politického proudu.

V Turecku jsou téměř čtyři miliony Syřanů

Turecko hostí největší populaci běženců na světě: téměř čtyři miliony Syřanů. Nadto statisíce ilegálních migrantů z dalších zemí. Vrácení aspoň části z nich slibuje vláda i opozice.

Někteří experti hodnotí jejich návrhy jako nereálné. „S pohledem na historii řešení otázky nuceného vysídlení je třeba říci, že ještě nikdy nikdo neposlal 3,7 milionu běženců zpět do vlasti. Je to nemožné,“ domnívá se například profesorka mezinárodních vztahů Deniz Sertová.

Běženci mají obavy

Samotní Syřané mluví o rostoucím napětí a obavách. V drtivé většině anonymně. Z desítek oslovených lidí v jedné z přistěhovaleckých čtvrtí Istanbulu se jeden jediný nebojí promluvit na kameru. Během rozhovoru je znatelně nervózní.

„Hodně lidí má z obavy. Právě teď na mě někdo zakřičel, jestli jsem Syřan. Ptám se sám sebe: Přijde ke mně? Bude dělat problémy? Radši bych teď šel domů,“ řekl Mažd.

Velké výbuchy násilí mezi domácí populací a běženci se Turecku zatím vyhýbají. Prohlubující se ekonomická krize a blížící se volby ale příliš nadějí na zlepšení napjaté situace nedávají, upozorňuje zpravodaj Černohorský.