V severní Kolumbii vypukly nepokoje. Drogový kartel se mstí za vydání šéfa do USA

Horizont ČT24: Násilí kolumbijských drogových kartelů (zdroj: ČT24)

Severní Kolumbie zažívá nepokoje. Členové drogového kartelu Klan ze zálivu se v oblasti mstí za to, že úřady vydaly jejich lídra do Spojených států, kde mu hrozí doživotní trest vězení. Bogota do regionu vyslala další dva tisíce vojáků, aby dostaly situaci pod kontrolu. Klan ze zálivu patří k nejmocnějším zločineckým skupinám, ovládá asi třetinu trhu s kokainem pašovaným do zahraničí.

Za jediný den členové kartelu podpálili stovku aut a nad pustými ulicemi se ozývá střelba. Obchody jsou zavřené, Klan ze zálivu totiž zakázal lidem vycházet. Každý, kdo pravidlo poruší, je potrestán.

Bezpráví zachvátilo devět z dvaatřiceti kolumbijských regionů. Chaos se snaží zastavit armáda, která s kartelem bojuje přímo v ulicích. „Cílem je rozprášit poslední bašty Klanu ze zálivu, které se stále dopouští kriminálních aktivit,“ prohlásil kolumbijský ministr obrany Diego Molano.

V postižené oblasti už operuje na padesát tisíc vojáků a policistů. Řádění kartelu ale nezastavili. Členy gangu pohání msta. Jejich lídra minulý týden vydaly kolumbijské úřady do Spojených států, kde čelí obvinění kvůli obchodu s drogami.

Vraždy, únosy, obchod s lidmi i zneužívání mladistvých

Dario Antonio Úsuga, známý pod přezdívkou Otoniel, získal pověst jednoho z nejnebezpečnějších zločinců na světě. Jeho skupina propašuje do zahraničí každý rok zhruba dvě stě tun kokainu. Ovládla všechny hlavní pašerácké trasy do Spojených států. Spolupracovala s drogovými kartely v Mexiku, gangy na Balkáně i s mafiemi v Itálii. Vyšetřovatelé Otoniela dopadli loni v říjnu po sedmiletém pátrání.

Narkobarona kolumbijské úřady viní i z vražd, únosů, obchodu s lidmi nebo zneužívání mladistvých. Vytvořil si svoji soukromou armádu asi dvou tisíc mužů, které rekrutoval hlavně z pravicových milicí. Ty teď terorizují kolumbijské ulice kvůli své krvavé odvetě.

Kartel v neděli oznámil, že ukončí protest v pondělí o půlnoci a že jeho cílem bylo ukázat politickou a vojenskou sílu organizace.

Od čtvrtka do neděle úřady zaznamenaly šestadvacet vražd, a to včetně zabití několika vojáků a policistů, a další desítky pokusů o vraždu. Policie oznámila, že zadržela přes devadesát údajných členů organizované skupiny, kteří se zapojili do zastrašování obyvatel.