Podněstří hlásí další čtyři výbuchy, obešly se bez obětí

Z moldavského separatistického regionu Podněstří jsou hlášeny čtyři noční výbuchy. Území podle tamních představitelů zřejmě zasáhla munice vypálená z bezpilotních letadel, tuto informaci zatím nelze nezávisle ověřit. Podobné incidenty jsou z oblasti ovládané separatisty s vazbami na Rusko a jištěnými už tři dekády ruskými vojáky hlášeny dva týdny a vyvolávají obavy, že se boje z Ukrajiny mohou rozšířit přes hranici.

Takzvané „ministerstvo vnitra“ Podněstří v sobotu zveřejnilo fotografie kráterů, jež zůstaly po nočních zásazích v Rybnické oblasti. Tamní vojenskou základu střeží ruští vojáci. Z informace ministerstva nevyplývá, kdo za nočními útoky stojí. K těm z minulosti se nehlásila ukrajinská ani ruská armáda.

Rusko má v Podněstří od roku 1992, kdy byla uzavřena mírová dohoda mezi separatisty a moldavskou armádou, kontingent asi patnácti set vojáků.

Jeden z ruských velitelů v dubnu řekl, že chce Rusko získat kontrolu nad celou jižní Ukrajinou, což by Rusku usnadnilo přístup do Podněstří.