Ostřelováním železnice se Rusko snaží nabourat psychiku Ukrajinců a ohrozit dodávky zbraní, říká zpravodaj ČT

Zpravodaj ČT Andreas Papadopulos o situaci na západě Ukrajiny (zdroj: ČT24)

Ruské ostřelování a bombardování železničních tratí na Ukrajině je podle zpravodaje ČT Andrease Papadopulose problémem zejména pro uprchlíky z východu země. Vlak je pro ně totiž často jedinou možností, jak se dostat z oblastí bojů. Ruská armáda však tímto způsobem ohrožuje i dodávky zbraní nebo návštěvy státníků ze Západu. Ty bývají často utajované, Rusové tak nemají informace o tom, kterou trasou a v jaké době do Kyjeva míří.

Rusko v pondělí zaútočilo na několik železničních stanic na střední a západní Ukrajině. Zpravodaj řekl, že v západoukrajinském Lvově se ozval poslední poplach těsně před půlnocí na úterý. Celkem se podle něj jednalo o tři poplachy.

„Rusko se snaží nabourat psychiku obyvatel a také ono strategické železniční spojení mezi západem a východem země. Těmi železničními koridory utíkají lidé z okupovaných teritorií na východě Ukrajiny,“ zdůraznil Papadopulos. Dodal, že právě železniční doprava je pro uprchlíky často jedinou možností, jak se z oblastí bojů dostat. Jenom ve Lvově je podle něj zhruba tři sta tisíce uprchlíků. 

Druhý rozměr ostřelování železnice je podle Papadopulose strategický. „Opačným směrem, tedy na východ, míří právě těmito koridory dodávky zbraní od západních zemí. Ty se s postupující dobou trvání ruské ofenzivy zvětšují. Například Britové naposledy poslali samohybná děla, Polsko na Ukrajinu dodalo několik desítek, možná i stovek tanků,“ upřesnil Papadopulos. 

Ohrožení zbraní i návštěv

Dodávky zbraní na Ukrajinu jsou tak podle Papadopulose vážně ohroženy. „Rusko od začátku války hrozí západním spojencům tím, že bude bombardovat jejich vojenské konvoje. Otázkou ale je, jaké jsou možnosti ruské armády zacílit tyto konvoje a případně je zničit,“ řekl s tím, že trasa vlaků se zbraněmi je utajovaná.

Navíc do Kyjeva vlakem přicestovali i dva vysocí američtí představitelé, a to ministr zahraničí Antony Blinken a ministr obrany Lloyd Austin. „Toto je také jeden z rozměrů, kterého si ukrajinská média a ukrajinští politici všímají, že k ostřelování železnice došlo právě v tuto chvíli, kdy se měli na návštěvu prezidenta Volodymyra Zelenského přesouvat dva američtí představitelé,“ popsal zpravodaj. 

Situace ve Lvově je klidná

Zpravodaj také řekl, že pokud jde o západ Ukrajiny a město Lvov, je situace poměrně klidná. „Některé klíčové objekty ve městě, jako například radnice či některé školy, jsou sice opevněné, jsou tam navršené pytle s pískem, ale žádný velký zásah do běžného života za denního světla se tady neprojevuje,“ uvedl a upozornil, že od 23:00 do 6:00 stále platí zákaz vycházení, který byl vyhlášen už před Velikonocemi.

Péče o uprchlíky ve Lvově je podle Papadopulose dobrá. Město je dokonce přerozděluje i do dalších regionů v okolí. „Kapacity ale nejsou nafukovací, proto třeba za přispění polské vlády správa města vybudovala kontejnerová městečka, kam by se měli a mohli uchýlit někteří uprchlíci,“ sdělil. Podle něj i prezident Zelenskyj hovořil o tom, že je potřeba dostat ohrožené lidi z východu země, ale zároveň jim nabídnout místo na Ukrajině, aby se mohli například podílet i na obnově poničených měst a obcí. 

Zpravodaj ČT také uvedl, že momentálně je klidnější situace i na hranicích. Zatímco na začátku konfliktu mířilo přes hranice i 150 tisíc lidí denně, nyní je to kolem deseti tisíc. Projít hranice navíc netrvá hodiny či dny, jak tomu bylo dříve. Teď už je to otázkou několika desítek minut.