Tchajwanská televize se omluvila za falešnou zprávu o čínské invazi. Ostrov se jí v době, kdy je Západ zaměstnán Ruskem, bojí

Události ČT: Obavy z invaze Číny na Tchaj-wan přetrvávají (zdroj: ČT24)

Tchajwanská televize CTS se omluvila za falešnou zprávu o tom, že Čína zahájila invazi nedaleko města Tchaj-pej. Zpráva se objevila v ranním vysílání televize na informační liště. Válka na Ukrajině a opatrné spojenectví Si Ťin-pchinga s Vladimirem Putinem vyvolávají obavy, že Peking zneužije krizi k útoku na ostrov, který považuje za svou odpadlickou provincii.

Čína je i nadále v komunikaci opatrná –⁠ ruskou invazi na Ukrajinu a vraždění civilistů neodsoudila. Tamní propaganda realitu ve východoevropské zemi zkresluje a obviňuje NATO. Prostřednictvím svých médií ovlivňuje nejen domácí publikum, ale i lidi na Blízkém východě, v Africe a Latinské Americe, kde převládá nedůvěra v USA, a konspiračním teoriím se tam „daří uchytit“. 

Vztahy mezi Západem a Čínou jsou momentálně pošramocené, a to právě neochotou Pekingu odsoudit ruskou invazi na Ukrajinu. Ve snaze oživit spolupráci se západními zeměmi Čína do států střední a východní Evropy vyslala vysoce postavenou diplomatku, která byla dříve velvyslankyní v Česku.

„Česká strana využila jednání mimo jiné k tomu, aby čínským partnerům opět tlumočila své výhrady k současné spolupráci mezi Čínou a Ruskem,“ uvedla k tomu mluvčí ministerstva zahraničí Lenka Do. 

Připojení Tchaj-wanu k Číně?

Podle bezpečnostních analytiků, které ČT oslovila, přiměje průběh války na Ukrajině Čínu, aby zvolila náhradní plán pro připojení Tchaj-wanu. „Rusko vyhrožuje jadernými zbraněmi, aby odradilo USA a NATO od přímého zásahu na Ukrajině. Zdá se, že to funguje. Pokud se z toho Čína poučí, může se také pokusit o takový nátlak,“ uvedl analytik The Canon Institute for Global Studies Ken Jimbo. 

Součástí čínských plánů je i rozšiřování vlivu v Indo-Pacifiku. Peking potvrdil, že podepsal bezpečnostní smlouvu se Šalamounovými ostrovy, které mu umožní vybudovat námořní základnu a rozmístit vojáky u Austrálie.

„Americký ministr zahraničí navštívil tichomořský stát Fidži před 37 lety. Ale najednou, po tolika letech, míří američtí představitelé do tichomořských zemí. Opravdu jim na nich záleží? Nebo mají jiné motivy?“ ptá se mluvčí čínského ministerstva zahraničí Wang Wen-pin. 

Čína taká nadále popírá nedávno odtajněné informace amerických zpravodajských služeb, že vyrábí jaderné zbraně a rozšiřuje závody na výrobu plutonia a uranu, aby získala bojové hlavice pro raketové a bombardovací síly.