Le Penová chce ve školství prosadit uniformitu a více historie, Macron sport a technologický progres

Události: Francie před druhým kolem prezidentských voleb (zdroj: ČT24)

Emmanuel Macron a Marine Le Penová pokračují po prvním kole prezidentských voleb v kampani, aby získali nerozhodnuté voliče. Jedním z klíčových témat je školství a systém vzdělávání celkově. Postoje obou kandidátů se výrazně liší, zatímco Macron klade důraz na vzdělávání, a to i ve smyslu technologického progresu ve školství, Le Penová vidí priority v zákazech náboženských projevů a podpoře uniformity.

Pro někoho je školství chlouba Francie, pro jiné systém, který potřebuje reformovat. S výjimkou Sorbonny nemá Francie školy světového významu. Podle některých odborníků je ale zdejší školství vzorem pro mnohé země, zejména kvůli důrazu na integraci. „Bojujeme hlavně proti nerovnosti. Aby každé dítě, bez ohledu na to, kde se narodí a jaká je finanční situace rodičů, mohlo chodit na základní i střední školu,“ říká generální ředitel vzdělávacího systému ministerstva školství Édouard Geffray.

Vzdělání bylo jedním z důležitých témat kampaně před prvním kolem – padaly návrhy na zdvojnásobení platu učitelů, zkrácení letních prázdnin, zvýšení hodin francouzštiny a kandidát krajní levice Jean-Luc Mélenchon navrhoval v boji proti sociální nerovnosti obědy zdarma pro všechny žáky.

Do druhého kola zápasu o Elysejský palác nakonec postoupil současný prezident Emmanuel Macron a nacionálně-populistická kandidátka Marine Le Penová a školské téma v kampani neopouští ani nyní. 

Rozdílné pohledy

Před posledními volbami označil Emmanuel Macron reformu školství za jeden z hlavních bodů svého programu. Podle něj je nutné dát školám větší autonomii, snížit počet žáků ve třídách a lépe propojit vzdělávací systém s praxí.

Pro Marine Le Penovou je prioritou podpořit náboženskou neutralitu ve veřejných školách, zakázat nošení náboženských symbolů pro doprovod na mimoškolních aktivitách pořádaných v rámci školy a zavedení školních uniforem. Kandidátka krajní pravice je také pro více hodin historie, zatímco Macron prosazuje půlhodinu sportu každý den.

Rozdílné představy o reformě vzdělávacího systému budou jedním z důležitých témat televizní debaty mezi oběma kandidáty. Podle francouzských médií by se mohla odehrát přibližně za týden.