Při neštěstí v srbském dole zemřelo osm horníků. Způsobil ho nejspíš výbuch metanu

Při neštěstí v hnědouhelném Dole Soko na jihovýchodě Srbska v pátek zemřelo nejméně osm horníků a dvacet dalších bylo zraněno. Informovala o tom stanice RTS s odvoláním na zdravotnické úřady. Podle serveru Novosti byl příčinou výbuch metanu.

První zprávy hovořily o tom, že v dole zahynulo osm horníků a zhruba dvě desítky dalších byly zraněny, uvedl šéf polikliniky ve městě Aleksinac Rodoljub Živadinović. Ředitel nemocnice v tomto městě Goran Vidić řekl, že bylo ošetřeno 18 horníků, z nichž nikdo není v ohrožení života. Dva další zranění leží v nemocnici v nejbližším velkém městě Niš.

Stanice N1 s odvoláním na podnikové odbory uvedla, že bilance osmi zemřelých je konečná a že všichni zranění již byli dopraveni na povrch. Vedení dolu ho informovalo, že v době neštěstí bylo ve směně 49 havířů. 

Po výbuchu se část dolu zřítila

Server Novosti.rs uvedl, že v dole kolem čtvrté hodiny ranní nastala z dosud nezjištěných příčin exploze. Podle nepotvrzených informací se vznítil metan, což mělo za následek zřícení části dolu. V okolí dolu je podle reportérky N1 cítit nepříjemný zápach.

„Bezpečnostní opatření v dole jsou na nejvyšší úrovni. Ale tentokrát nastal náhlý výron metanu a nemohli jsme nic dělat,“ uvedl ředitel dolu Drago Milinković.

Poslední velké neštěstí v Dole Soko, kde se uhlí těží od roku 1908, se odehrálo v lednu 1998. Po výbuchu metanu tehdy zahynulo 29 horníků. Únik metanu v roce 1974 zde si zde vyžádal život 15 lidí.