„Když si nedáváte pozor, můžete hodně rychle skončit.“ Štáb ČT natáčel s českými bojovníky u Kyjeva

Události: Na Ukrajině bojují také čeští dobrovolníci (zdroj: ČT24)

Ukrajina vytvořila cizineckou legii, kam se hlásí tisíce bojovníků z celého světa, často bývalých nebo i současných vojáků. Jádrem jejich působení je okolí Kyjeva. Jsou mezi nimi i Češi. Se dvěma z nich mluvil zvláštní zpravodaj ČT na Ukrajině Michal Kubal.

Ipriň se v minulých týdnech stala jedním z hlavních bojišť o ukrajinskou metropoli. Tak jako jinde, i zde pomáhají Ukrajincům bojovat dobrovolníci z ciziny. Mezi ně patří také Češi. Jedním z nich je Filip.

Na Ukrajinu se vypravil hned po začátku války. Část jeho rodiny tam žije, s výcvikem z elitní české jednotky cítil, že musí přijít pomáhat. Slouží mezi Ukrajinci, v jednom z dobrovolnických praporů. Vedle mužů ze Švédska, Británie nebo pobaltských zemí.

„Je to jiné než třeba válka v Afghánistánu,“ tvrdí. „Tady střílí ukrajinské dělostřelectvo na jednu stranu a zase nazpátek Rusové na Ukrajince. Když si nedáváte pozor, můžete hodně rychle skončit,“ popisuje boje Filip.

Cizinců v těchto místech bylo víc, ne všichni ale zůstali. Ostřelování z děl, útoky a protiútoky, boj o každý dům ve zničeném městě vydrží jen málokdo bez vojenského výcviku.

Jiný český dobrovolník Lukáš popsal reportérovi Michalovi Kubalovi svou motivaci: „Prostě pomoct. Pomáhat zastavit válku. Protože podle mě se Putin nezastaví Ukrajinou.“