KLDR otestovala novou mezikontinentální balistickou střelu, potvrdila státní média

KLDR vyzkoušela „nový typ“ mezikontinentální balistické střely (ICBM), oznámila severokorejská státní média. O testu dříve informovaly armády Jižní Koreje a Japonska, podle kterých střela dosáhla výšky více než šesti tisíc kilometrů. Plnohodnotnou zkoušku mezikontinentální střely KLDR neprovedla od roku 2017, připomněla agentura Reuters.

Jihokorejský sbor náčelníků štábů ráno oznámil, že střela byla vyslána z letiště Sunan poblíž severokorejské metropole Pchjongjangu, ze kterého se v poslední době uskutečnilo několik zkušebních odpalů. Dosáhla výšky 6200 kilometrů a dolétla do vzdálenosti 1080 kilometrů.

To potvrdila i severokorejská státní tisková agentura KCNA, podle které střela Hwasong-17 dosáhla výšky 6248,5 kilometru. Na zkušební odpal, který měl podle Pchjongjangu zapůsobit jako odstrašující prostředek proti „americkému imperialismu“, prý dohlížel osobně severokorejský vůdce Kim Čong-un.

Spojené státy novou severokorejskou zbrojní zkoušku tvrdě odsoudily. „Tento test znamená porušení několika rezolucí OSN, zbytečně zvyšuje napětí a může destabilizovat bezpečnostní situaci v regionu,“ prohlásila mluvčí Bílého domu Jen Psakiová.

Jihokorejský prezident Mun Če-in zkoušku označil za vážnou hrozbu pro region a prohlásil, že severokorejský vůdce Kim Čong-un porušil moratorium, které sám vyhlásil na testy jaderných zbraní a mezikontinentálních balistických střel. Japonský premiér Fumio Kišida hovořil o „nepřijatelném projevu násilí“.

Americký ministr obrany Lloyd Austin a jeho jihokorejský protějšek se shodli, že je potřeba vůči Pchjongjangu podniknout tvrdé kroky, uvedl Pentagon.

Japonská pobřežní stráž uvedla, že střela dopadla v 15:44 místního času (07:44 SEČ) do blízkosti japonských teritoriálních vod asi 170 kilometrů západně od pobřeží severojaponské prefektury Aomori. Podle japonské vlády střela letěla 71 minut.

Jihokorejská armáda krátce po severokorejské zkoušce otestovala vlastní balistické a řízené střely. „Test potvrdil, že Jižní Korea je v případě potřeby schopna přesného úderu proti jakékoli lokalitě, odkud KLDR své střely odpaluje, i proti jejímu systému řízení,“ sdělil jihokorejský sbor náčelníků štábů.

Naposledy se Severní Korea minulý týden pokusila odpálit pravděpodobně balistickou střelu, která podle informací jihokorejské armády explodovala ve vzduchu krátce po startu.

Odpalu předcházela varování

Soul a Washington opakovaně varovaly, že Pchjongjang možná připravuje plnohodnotný odpal své největší mezikontinentální balistické střely (ICBM). Nový systém ICBM Hwasong-17 Severní Korea představila na vojenské přehlídce v roce 2020. Testy z přelomu letošního února a března neprověřily plný dolet této střely, podle analytiků patrně KLDR vyzkoušela jen jeden její stupeň nebo upravila množství paliva a nechala střelu letět v nižší výšce.

OSN zakázala Severní Koreji provádět testy balistických a jaderných zbraní a uvalila na ni přísné sankce. KLDR ovšem tento zákaz pravidelně porušuje.

Podle analytiků se Severní Korea snaží vyvinout tlak na vládu amerického prezidenta Joea Bidena, aby obnovil s Pchjongjangem jednání a byl ochotný severokorejskému režimu nabídnout ústupky v podobě zmírnění sankcí.

Bidenova vláda nabídla Pchjongjangu obnovení rozhovorů, ovšem trvá na tom, že KLDR nezíská žádné úlevy ani ekonomické výhody, dokud nepřikročí k reálným krokům směřujícím k zastavení svého jaderného a raketového zbrojního programu.