Severní Korea otestovala mezikontinentální balistické střely, tvrdí USA

KLDR při posledních dvou testech odzkoušela novou mezikontinentální balistickou raketu, uvedly ve společném prohlášení Jižní Korea a Spojené státy. Pchjongjang tvrdil, že testuje systémy pro průzkumný satelit. Základnu, odkud Severní Korea střely odpaluje, ve čtvrtek navštívil její vůdce Kim Čong-un.

Diktátor Kim při návštěvě vyzval k rozšíření na „ultramoderní, vyspělou“ základnu, která zemi pomůže stát se vesmírnou velmocí, uvedla severokorejská státní agentura KCNA. Kimem navštívené středisko bylo dříve využito k vyslání satelitu na oběžnou dráhu, ale i pro nejrůznější raketové testy, podotýká agentura Reuters.

Zprávu o návštěvě severokorejská média vydala souběžně s oznámením Soulu a Washingtonu o povaze testů z posledních dvou týdnů. Jihokorejské ministerstvo obrany uvedlo, že se testy ze 4. března a 27. února týkaly mezikontinentální balistické rakety.

Také administrativa amerického prezidenta Joea Bidena upozornila, že dva testy provedené KLDR v posledních čtrnácti dnech se týkaly nových mezikontinentálních raket a varovala, že brzy může následovat plnohodnotný test, uvádí s odkazem na anonymní zdroj agentura AP.

Větší než v roce 2017

Provedené testy byly větší než ten doposud největší z roku 2017, kdy KLDR zkušebně odpálila balistickou raketu středního doletu Hwasong-12. U té Washington vyhodnotil, že by byla schopna zasáhnout Spojené státy, píše AP.

Pchjongjang tvrdí, že zmíněné letošní zkoušky sloužily k ověření funkčnosti systému průzkumných družic. Jihokorejské úřady tehdy hlásily, že KLDR odpálila v obou případech neidentifikovatelnou balistickou raketu.

Organizace spojených národů zakázala Severní Koreji provádět testy balistických a jaderných zbraní a uvalila na ni přísné sankce. Podle nejmenovaného vysoce postaveného činitele Bidenovy vlády Washington v pátek oznámí nové sankce, které režimu ztíží přístup k technologiím potřebným pro vývoj zbraní.