Nejvyšší soud USA potvrdil trest smrti pro útočníka z Bostonu Carnajeva

Americký nejvyšší soud v pátek potvrdil trest smrti pro Džochara Carnajeva, jednoho z pachatelů bombového útoku při bostonském maratonu z roku 2013, při němž Džochar společně se svým bratrem Tamerlanem dvěma bombami zabil tři lidi a dalších více než 260 zranil. Soud tak vyhověl žádosti federální vlády, která rozsudek smrti pro útočníka požadovala navzdory prohlášením prezidenta Joea Bidena, že chce takové tresty na federální i státní úrovni nahradit nepodmíněným doživotím.

Odvolací soud v roce 2020 potvrdil Carnajevův rozsudek, zrušil však trest smrti s tvrzením, že útočníkovi byla odepřena práva na spravedlivý proces daná šestým dodatkem ústavy. Soudci nejvyšší instance poměrem šesti hlasů ku třem v pátek rozhodli, že se odvolací soud ve svém rozhodnutí zmýlil. Pro obnovení trestu hlasovala šestice soudců obecně považovaných za konzervativce, proti bylo menšinové liberální křídlo.

„Džochar Carnajev spáchal odporné zločiny. Šestý dodatek mu nicméně zaručuje spravedlivý proces před nestrannou porotou. A ten dostal,“ uvedl v odůvodnění rozhodnutí většiny soudce Clarence Thomas.

Původní stíhání a odsouzení Carnajeva k trestu smrti se odehrálo za vlády Baracka Obamy, jemuž Biden sloužil jako viceprezident. V roce 2020 se pak vláda republikánského prezidenta Donalda Trumpa dovolala proti rozhodnutí odvolacího soudu, který Carnajevovi trest smrti zrušil. Biden se v předvolební kampani vyslovoval pro zrušení trestu smrti, loni se však jeho administrativa rozhodla pokračovat v případu zahájeném jeho republikánským předchůdcem.

Carnajevovi právníci na začátku procesu uznali, že oba bratři nastražili dvě podomácku vyrobené bomby poblíž cílové čáry bostonského maratonu. Tvrdili však, že Džochar nese za útok menší podíl viny než jeho bratr Tamerlan, který byl podle nich skutečnou hlavou celé operace.

Bratři po odpálení bomb několik dní unikali policii, na útěku zabili jednoho policistu. Tamerlan pak zemřel při přestřelce se strážci zákona. Jeho mladší bratr po zatčení prohlásil, že útok byl pomstou za americkou invazi do Afghánistánu a Iráku.