Bulharský poslanec hajloval v Evropském parlamentu, hrozí mu sankce

Bulharský krajně pravicový poslanec Evropského parlamentu Angel Džambazki při odchodu od řečnického pultu na plenárním zasedání ve Štrasburku zvedl pravici v nacistickém pozdravu. Vedení europarlamentu mu za to hrozí sankcemi.

Džambazki, který je součástí euroskeptické frakce ECR, se bezprostředně po svém středečním vystoupení v rozpravě o právním státě v Polsku a Maďarsku otočil, několik vteřin držel zvednutou pravou ruku a poté odešel. Jeho gesto zachytily kamery sledující dění v jednacím sále.

„Nikdy vám nedovolíme, abyste nám říkali, co máme říkat a co máme dělat. Ať žije Bulharsko, Maďarsko, maďarský premiér Viktor Orbán, Fidesz a Evropa národních států,“ řekl předtím bulharský nacionalistický poslanec za nacionalistickou stranu VMRO.

Na Twitteru označil za „ohavnost“ rozhodnutí Soudního dvora EU, který ve středu potvrdil Varšavou a Budapeští zpochybňovaný mechanismus, jenž Bruselu umožní zastavit čerpání unijních peněz v případě nedodržování principů právního státu.

„Fašistický pozdrav v Evropském parlamentu je nepřijatelný,“ zdůraznila předsedkyně této instituce Roberta Metsolaová. „Uráží to mě i všechny v Evropě. Toto gesto je součástí nejtemnější kapitoly našich dějin a musí tam také zůstat,“ napsala.

Francouzský státní tajemník pro evropské záležitosti Clément Beaune, který se debaty účastnil jako zástupce předsednické země EU, označil gesto za skandální a nedůstojné. Chování bulharského poslance odsoudily také levicové kluby, liberálové či skupina Evropské lidové strany, největší frakce v parlamentu. Předsedkyni vyzvaly, aby poslance okamžitě potrestala.

Nešlo o mávání na Komisi

Místopředsedkyně Evropského parlamentu Pina Piciernová, která rozpravu vedla, již dříve předeslala, že instituce prověří, „zda se jednalo o fašistický pozdrav, či nikoliv“, a pokud ano, budou přijaty sankce.

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který mluvil krátce po Džambazkém, řekl, že situace v sále byla napjatá. Během Džambazkého projevu začali poslanci v levé části sálu bučet a bouchat do stolů. Bulharský poslanec byl podle něj plný emocí a při odchodu od řečniště se na schodech obrátil směrem do sálu a zdvihl pravici.

Zdechovský, který gesto viděl, nemá pochyby, že se jednalo o hajlování. „Nebylo to mávání na Komisi,“ upozorňuje. Chování Džambazkého označil za „idiotské“ a „neomluvitelné“.

Pirátský europoslanec Marcel Kolaja uvedl, že vysvětlení, že se jednalo o nedorozumění, neobstojí. Podle něj je to pro ODS, která je ve stejné parlamentní frakci jako bulharský politik, další ukázkou, že by v této skupině neměla nadále zůstávat.

„Pan Džambazki dostane příležitost, aby své chování vysvětlil na zasedání poslanecké frakce. Pokud se vše potvrdí, podpoříme ty nejpřísnější sankce, včetně jeho odchodu z frakce,“ avizuje europoslanec ODS Jan Zahradil.

Jednací řád Evropského parlamentu stanovuje, že se poslanci musí „zdržet jakéhokoliv nevhodného chování“ a „jakýchkoli urážlivých poznámek“. Nedodržení těchto pravidel může vést k sankcím, například ztrátě finančních příspěvků.