Johnsonovi rekordně klesla popularita, Britům vadí i problémy s brexitem

Události ČT: Boris Johnson a problémy s brexitem (zdroj: ČT24)

Britský premiér Boris Johnson čelí v poslední době sérii skandálů s vládními večírky v době lockdownu, dohání ho ale i komplikace spojené s brexitem, jako třeba byrokracie spojená s obchodováním. Většina obyvatel Spojeného království míní, že vláda tyto problémy nezvládá dobře, což se podepisuje na oblíbenosti předsedy vlády.

Johnsonovi se rekordně propadla popularita, nespokojených je s ním 62 procent Britů. Kromě aféry s lockdownovými večírky jsou stále viditelnější problémy kolem brexitu. Sněmovní výbor vydal zprávu, v níž zkritizoval vládu, že pobrexitové zvýšené náklady, zdržení a byrokracie ztěžují ostrovním firmám obchodování s EU.

„Bylo tu hodně optimismu, jak to všechno bude fajn. My jsme ale upozorňovali na mnoho obtíží. Ty se teď naplnily. Mnoho podniků má problémy,“ stěžuje si labouristická předsedkyně sněmovního výboru pro vládní dohled Meg Hillierová.

Stoupenci brexitu viní z dlouhých front kamionů v anglickém přístavu Dover Evropskou unii, přestože experti varovali, že odchod z celní unie a jednotného trhu vytvoří bariéru při obchodování. „Dover opět sužují kilometry dlouhé zácpy podél silnic. Zasahuje to místní obyvatele i firmy. Ne kvůli brexitu, ale kvůli bruselské byrokracii,“ tvrdí vládní poslankyně za Dover Natalie Elphickeová.

Průzkumy: Vláda brexit nezvládá

Podle průzkumů si většina Britů myslí, že brexit nezvládá vláda v Londýně dobře. I proto premiér Johnson vytvořil novou vládní pozici, státního tajemníka pro brexitové příležitosti. Stal se jím Jacob Rees-Mogg, který předtím tvrdil, že potrvá půl století, než se ukážou plné benefity brexitu. Jeho prvním krokem ve funkci bylo, že vyzval čtenáře bulvárního listu The Sun, aby mu napsali, jaké přetrvávající unijní regulace má zrušit.

„Co Spojené království bude chtít dělat s novými pravomocemi, jež získalo brexitem? Chce mít víc derelugovanou ekonomiku? Nebo chce jít opačným směrem? V tuto chvíli je to nejasné,“ podotýká Marley Morris, expert na brexit z think tanku Institut pro výzkum veřejné politiky.

Stále větší problém představuje severoirský protokol, který chce premiér Johnson změnit. Na protest proti pobrexitovým kontrolám zboží mezi Velkou Británií a Severním Irskem rezignoval tamní první ministr regionální vlády.