Tonga je skoro měsíc po sopečné erupci stále závislá na cizí pomoci. Obává se ale rozšíření covidu

Události: Tonga je měsíc po ničivé sopečné erupci stále závislá na cizí pomoci (zdroj: ČT24)

Skoro měsíc po sopečné erupci ostrovní stát Tonga v jižním Pacifiku velmi pomalu obnovuje spojení se světem. Internet a další sítě hlásí časté výpadky. S přísunem pomoci, na které je země stále závislá, navíc patrně přišla nová hrozba –⁠ objevilo se několik případů covidu.

Kvůli podvodnímu výbuchu a následné vlně tsunami už tak odlehlé souostroví před měsícem zbytku světa načas zmizelo z dosahu. První pomoc se tam dostala až po pěti dnech.

„Když jsme dorazili na ostrov Atata, viděli jsme obrovské množství trosek a výrazně poškozenou infrastrukturu,“ vzpomíná člen zasahujícího týmu australské armády Joshua Ellems. „Teď odjedeme a vyřešíme, jak nejlépe komunitě na Atatě pomoci s obnovou. Následně pošleme na ostrov větší tým, aby to zajistil,“ dodal.

Tři lidé zemřeli, stovky domů jsou poničeny. Tvrdý zásah dostal turismus,⁠ vedle zemědělství hlavní zdroj příjmů. Stále chybí pitná voda i hygienické potřeby. Na letišti se tak střídají týmy z Číny, Nového Zélandu nebo Austrálie.

Se zahraniční pomocí se na ostrov zřejmě dostal covid

S pomocí ale mohl dorazit i problém. Stotisícová Tonga byla donedávna bez covidu. Hlásila jediný případ z října. Před týdnem jich ale najednou bylo pět. Úřady to spojují právě s přílety zahraničních posádek.

„Jsou velmi opatrní v tom, koho si tam pustit, protože nejdřív je potřeba zjistit, jaké potřeby jsou, a pomoc naplánovat tak, aby nezpůsobila spíš více škod než užitku,“ přibližuje vedoucí oddělení komunikace mezinárodní humanitární organizace ADRA Karolína Emanuelová.

Vojáci mají zákaz kontaktu s místními. Pouze vyloží náklad. Ten zůstane tři dny izolovaný. Přísná pravidla mají důvod. Země se slabým zdravotnictvím vidí v nákaze možnou katastrofu,⁠ už druhou za poslední týdny.