Polští poslanci znovu schválili zákon, který zesiluje vládní kontrolu nad školami

Dolní komora polského parlamentu, Sejm, hlasy vládní většiny znovu schválila zákon, který zvětšuje vládní kontrolu nad školami. Podle vládnoucí konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS), která vystupuje jako ochránce tradičních konzervativních hodnot, jsou změny nutné k ochraně dětí. Podle kritiků ale novinka zřejmě omezí sexuální osvětu a výuku o sexuálních menšinách a o reprodukčních právech a přispěje k politizaci škol.

PiS tvrdí, že změny jsou nutné k ochraně dětí, zatímco podle odpůrců jde o součást širší snahy odstranit liberální postoje z veřejného života. Odpůrci také tvrdí, že zákon by omezil práva rodičů rozhodovat o vzdělání svých dětí a také by zbavil pravomocí ředitele škol.

Podle nového zákona bude aktivity provozované nevládními organizacemi ve školách muset schvalovat vládou jmenovaný kurátor. Ministr školství Przemyslaw Czarnek už dříve řekl, že kurátoři by měli mít pravomoc zablokovat jakékoli programy, které by „ohrožovaly morálku dětí“, zejména pokud jde o sexuální výchovu. Zákon také usnadní propouštění ředitelů škol.

Návrh zákona původně poslanci schválili v polovině ledna. Následně jej podle očekávání zamítla horní komora vedená opozicí. Tento krok senátorů ale nyní přehlasovala sněmovna, ve které má převahu PiS a její spojenci.

Pro zákon hlasovalo 233 zákonodárců, 220 bylo proti a dva poslanci se zdrželi. Zákon teď dostane k podpisu prezident Andrzej Duda, pokládaný za blízkého spojence PiS.

Opozice vyzývá Dudu, aby zákon nepodepisoval

Nový předpis od začátku kritizují nevládní organizace, učitelské odbory a také samosprávy. Opoziční politici Dudu vyzvali, aby návrh zákona vetoval. Levicová poslankyně Agnieszka Dziemianowiczová-Baková už dříve obvinila ministra Czarneka, že pracuje na „politizaci škol“, místo aby řešil deprese či extrémní chudobu mezi polskými dětmi.

„Nakonec se vrhli na polskou školu a budoucnost našich dětí. Je nejvyšší čas, aby všichni pochopili, že odstranění PiS od moci je naše společné být, anebo nebýt,“ prohlásil opoziční vůdce Donald Tusk podle serveru Onet.

Od svého nástupu k moci v roce 2015 zavedla nacionalistická vláda PiS řadu školských reforem soustředěných na obranu tradičních křesťanských hodnot a výuku ve vlasteneckém duchu, poznamenala agentura Reuters.