Rusko ukončí vysílání Deutsche Welle na svém území. Reaguje na zákaz RT v Německu

Rusko nařídilo uzavření zpravodajské kanceláře německé veřejnoprávní stanice Deutsche Welle v zemi, zruší akreditaci jejím zaměstnancům a zakáže její vysílání na území federace. Ve čtvrtek o tom informovaly tiskové agentury s odvoláním na ruské ministerstvo zahraničí. Moskva podle nich tento krok činí v reakci na nedávný zákaz vysílání ruské státní televize RT (dříve Russia Toda) v Německu. Ředitel Deutsche Welle označil ruské kroky za přehnané a absurdní, společnost se hodlá právně bránit.

Německé úřady na začátku února požádaly, aby RT zastavila své německojazyčné vysílání na území spolkové republiky, protože podle nich nemá potřebné povolení. RT, která podle kritiků šíří ruskou vládní propagandu, to odmítá. Moskva vzápětí slíbila odvetná opatření.

„V reakci na (…) kroky Německa, které zakázalo satelitní a jiné vysílání německojazyčného televizního kanálu RT DE, ruská strana hodlá realizovat první etapu odvetných opatření: uzavření zpravodajské kanceláře německé televizní a rozhlasové společnosti Deutsche Welle v Ruské federaci,“ uvedla ruská diplomacie v prohlášení.

Moskva zruší akreditaci všem zaměstnancům

Moskva kromě toho zakáže vysílání německé stanice na ruském území a zruší akreditaci všem zaměstnancům ruské redakce Deutche Welle, uvedla agentura TASS a poznamenala, že mezi další plánované kroky patří mimo jiné zahájení řízení o označení Deutche Welle za takzvaného „zahraničního agenta“. Označení, které má od dob Sovětského svazu hanlivý podtext, obnáší další vládní kontrolu a komplikace.

Rusko dále hodlá sestavit seznam lidí, kteří se podíleli na omezení vysílání RT v Německu, kteří budou mít zakázaný vstup do Ruska, napsala ve čtvrtek stanice Deutsche Welle.

Deutsche Welle se chce právně bránit

Šéf Deutsche Welle v reakci na ruské kroky prohlásil, že něco podobného musejí média „zažívat pouze v autokraciích.“ „Podnikneme právní kroky,“ uvedl ředitel společnosti Peter Limbourg podle agentury Reuters. Podle agentury TASS řekl, že moskevská kancelář DW hodlá pokračovat v práci, dokud ji nebude zákaz formálně oznámen. Německá mediální společnost zatím od ruských úřadů oficiální oznámení o konci vysílání v Rusku neobdržela, dozvěděla se o něm z médií, řekl dříve mluvčí DW Christoph Jumpelt listu Spiegel.

Deutsche Welle (DW) je německá veřejnoprávní televizní a rozhlasová stanice, která podle svého webu přináší zprávy ve 32 jazycích, včetně ruštiny.

RT spustila svůj kanál v němčině v prosinci. Vysílá ho ze Srbska, kde má povolení tamních úřadů, a tvrdí, že jí to díky evropským pravidlům stačí i k vysílání v Německu. Německý televizní regulátor ZAK to ale vidí jinak. RT podle něj musí mít německé povolení, o které si zatím televize nepožádala.