Premiéři Fiala a Morawiecki zažehnali přeshraniční spor, podepsali dohodu o Turówu

Události: Dohoda o dolu Turów po letech dohadů (zdroj: ČT24)

Premiéři Česka a Polska podepsali mezistátní dohodu o řešení vlivu těžební činnosti v polském hnědouhelném dole Turów. Předseda české vlády Petr Fiala (ODS) to oznámil na tiskové konferenci. Polský premiér Mateusz Morawiecki, který jednal s předsedou české vlády o bilaterální spolupráci, dorazil do Prahy ve čtvrtek. Polsko s Českem vedlo spor o podmínkách těžby. Advokát soudu EU dal ve čtvrtek za pravdu české žalobě, Polsko podle něj porušilo unijní právo.

Český předseda vlády uvedl, že za škody způsobené těžbou v dole Turów se Česko s Polskem dohodlo na náhradě 45 milionů eur a na pětileté délce soudního dohledu. Částka 35 milionů eur v rámci kompenzací podle něj půjde do Libereckého kraje, deset milionů bude náležet českému státu. 

Poté, co česká vláda obdrží od Polska domluvené finanční prostředky, stáhne žalobu u Soudního dvora EU. Fiala zmínil, že by to mělo být „v řádu hodin“ po podepsání dohody. 

V dohodě se Polsko zavázalo k dostavbě podzemní stěny k zabránění odtoku podzemních vod z České republiky. Polská strana podle Fialy bude muset také vybudovat zemní ochranný val a přistoupit k dalším opatřením ke zlepší ovzduší. 

Do dokončení těžební činnosti v dole bude podle podepsané dohody zajišťován monitoring hlukové zátěže z dolu, kvality ovzduší, terénních pohybů a hladin podzemních vod. Bude též fungovat fond malých projektů k financování místních a regionálních projektů v oblasti životního prostředí, dodal Fiala.

Polský premiér na tiskové konferenci na Úřadu vlády uvedl, že zajištění a podpis dohody potvrzuje dobré česko-polské vztahy.  

Čerstvě uzavřená dohoda si klade za cíl ukončit nejvyhrocenější česko-polský spor nejen od pád komunismu, ale dost možná za celou poválečnou éru. Nakolik bude vyhovovat obyvatelům Libereckého kraje a ekologickým aktivistům, se teprve ukáže.

Před Strakovou akademií ve čtvrtek proti dohodě protestovala asi desítka aktivistů. Podle Nikol Krejčové z organizace Greenpeace, která protest pořádala, je dohoda protiprávní a neochrání podle nich české příhraničí a tamní zásoby vody.

Podle hejtmana Libereckého kraje Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) ale mezistátní dohoda ochrání české obyvatele i krajinu a přinese také finanční kompenzace.

Peníze použije Liberecký kraj na konkrétní projekty v nejbližším okolí dolu Turów na českém území – na výstavbu náhradních vodovodů a sítí. „Budou ale určeny také na sledování stavu budov, které jsou především nejblíže dolu v obci Uhelná, Oldřichov na Hranicích,“ řekl hejtman.

Obce v okolí dolu Turów
Zdroj: ČT24

Morawiecki v Praze

Fiala Morawieckiho přijal po jedenácté hodině v Kramářově vile. Morawieckého u Kramářovy vily přivítali též ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) nebo liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Ještě předtím Fiala sdělil, že věří, že zátěž na česko-polských vztazích se ve čtvrtek podaří ukončit. 

„Budeme dolaďovat poslední věci. Předpokládám, že tento těžký balvan v česko-polských vztazích se nám podaří odvalit,“ řekl Fiala před jednáním. „Věřím, že dnes (ve čtvrtek, pozn. red),“ dodal. Podle mluvčího polské vlády Piotra Müllera ještě vše v tu chvíli dojednáno nebylo. „V Praze budou jednání pokračovat, a to i mezi premiéry obou zemí,“ uvedl.

Brífink po jednání premiérů Česka a Polska o Dolu Turów (zdroj: ČT24)

Koncem ledna Fiala řekl, že jednání s Polskem o Turówu je možné dovést k dohodě v řádu několika týdnů. Stejně jako Morawiecki, s nímž byl podle svých slov v kontaktu, chce dosáhnout kompromisní dohody přijatelné pro Českou republiku, Polsko i Liberecký kraj.

Rozšíření těžby předloni Polsko povolilo bez ohledu na námitky české strany. Česko se kvůli tomu obrátilo na Soudní dvůr EU, který loni v květnu nařídil Polsku předběžným opatřením zastavit práce. Poláci to odmítali a zpochybňovali i dopady na české území.

Důl Turów
Zdroj: ČT24

Soudní dvůr EU: Polsko porušilo unijní právo

Generální advokát Soudního dvora Evropské unie dal ve čtvrtek za pravdu české žalobě v kauze. Polsko podle něj porušilo unijní právo, když neposoudilo vliv dolu na životní prostředí. Advokátovo stanovisko není pro soudce závazné, většinou k němu však přihlížejí. Samotný verdikt unijní justice se očekával na jaře. Česká strana ale nakonec ve čtvrtek uvedla, že po mezivládních jednáních žalobu stáhne, soudci by tak případ měli přestat projednávat. 

„Doly o obdobné rozloze jako Důl Turów představují již svou povahou riziko významného vlivu na životní prostředí a musejí být povinně podrobeny posouzení vlivů na životní prostředí,“ uvedl podle tiskové zprávy soudu advokát Priit Pikamäe. Polsko tak podle něj porušilo směrnici EIA zavádějící povinnost tyto vlivy posoudit.

Protože se Varšava odmítla podřídit zmíněnému předběžnému opatření soudu v Lucemburku a těžba pokračuje, vyměřil soud Polsku pokutu půl milionu eur (12,3 milionu korun) denně. Polsko platit odmítá a EK se mu v těchto dnech po několika neúspěšných výzvách chystá strhnout první část dlužné sumy z unijních dotací. Na tom by nic neměnilo ani případné stažení žaloby.

Česko podle návrhu smlouvy mezi oběma státy trvalo na náhradě 50 milionů eur (zhruba 1,22 miliardy korun) za škody způsobené těžbou, Polsko nabídlo 40 milionů eur (zhruba 980 milionů korun). Spor trval také u požadavku na desetiletou délku soudního dohledu. Varšava byla jen pro dvouletý dohled.

Brabec doufá, že Česko neustoupilo ve výši kompenzací

Bývalý ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) doufá, že Česká republika ve smlouvě s Polskem neustoupila z dříve vyjednaných podmínek ohledně výše kompenzace a výpovědní lhůty.

„Velmi doufám a věřím, že Česká republika necouvne z podmínek, které jsme vyjednali ještě my s Polskem,“ řekl Brabec. Kromě výše kompenzace se týkaly délky výpovědi smlouvy. „Polsko tlačilo na velmi krátkou výpověď, my chtěli dobu podstatně delší. Doufám, že se Česká republika nenechala dotlačit do kouta. Jsem přesvědčen, že právo a spravedlnost je na straně České republiky a že Důl Turów připravuje desetitisíce lidí v pohraničí o vodu a ničí kvalitu života,“ dodal.