„Je jediný, takže je nejlepší,“ čte vysokou popularitu Putina ve státním průzkumu Procházková

Horizont ČT24: Důvěra Rusů v Putina (zdroj: ČT24)

Šéfovi Kremlu Vladimiru Putinovi aktuálně důvěřuje 66 procent Rusů. Vyplývá to z šetření státního Všeruského institutu pro výzkum veřejného mínění v Moskvě (VCIOM). Lidé podle sociologů oceňují hlavně odmítavý postoj k rozšiřování Severoatlantické aliance a ochranu ruských občanů na východě Ukrajiny, kde Moskva před osmi lety rozpoutala válku podporou tamních separatistů. Obyvatelům ukrajinského Donbasu od té doby rozdala přes sedm set tisíc ruských pasů.

Prokremelská média ukazují Putina jako muže v plné síle, který dělá zásadní rozhodnutí. Jeho popularita od roku 2012 i podle nezávislých průzkumů nikdy neklesla pod padesát procent. „Donutil svět Rusko respektovat. Teď víc lidí odpovídá, že nikdo jiný tady není. Je jenom Putin a nikdo další,“ uvádí Denis Volkov, ředitel nestátního analytického centra Levada.

Podle oficiálních průzkumů teď hlavě státu věří dvě třetiny obyvatel. „S vyostřením mezinárodní situace můžeme opravdu mluvit o tom, že roste důvěra lidí ve Vladimíra Putina i podpora jeho kroků při obraně národních zájmů,“ říká Michail Mamonov z oddělení politických analýz státního Všeruského centra pro výzkum veřejného mínění (VCIOM).

„Ta popularita je určitě vysoká, ale musíme si také uvědomit, že sociologické výzkumy v totalitních nebo autokratických režimech jsou vždy trochu pochybné a odpovídají realitě jen v omezené míře. Takže i renomované instituty, které je dělají, upozorňují, že ve skutečnosti ta popularita může být mnohem nižší,“ upozorňuje Petra Procházková z Deníku N.

„Ale druhá věc, která je důležitější, je ta, že je to syndrom jednookého mezi slepými. Putin nemá žádného konkurenta, nemá žádného rivala, nemá nikoho, kdo by ho mohl nahradit. Tudíž lidé si vlastně říkají – je jediný, takže je nejlepší,“ dodává odbornice na Rusko.

Jednotné Rusko má podle státního střediska podporu třetiny dotázaných

Putinově politické straně, Jednotnému Rusku, by teď podle VCIOM dalo svůj hlas třicet procent voličů. To je skoro o dvacet procentních bodů méně, než kolik vládní strana získala podle státu v loňských zářijových volbách. Tehdy se podle oficiálních výsledků těšila podpoře poloviny těch, kteří šli k volebním urnám. Opozice i nezávislí pozorovatelé ale upozornili na řadu podvodů, což Kreml odmítl jako útoky ze zahraničí.

„Jednotné Rusko opravdu není Putin. Všichni chápou, že je to Putinova strana, ale není to sám Putin,“ konstatuje Volkov z centra Levada. 

Putin je v čele země už čtvrté funkční období. Nová ústava mu umožňuje ucházet se o post za dva roky znovu, svou kandidaturu ale zatím oficiálně neoznámil. „Celý ten syndrom roku 2024, kdy mu končí další volební období, je trochu umělý, protože není nikdo, kdo by ho nahradil, kdo by s ním o to místo soupeřil,“ uzavírá nicméně Procházková.