Izraelský prezident Herzog přiletěl na první návštěvu Spojených arabských emirátů

Izraelský prezident Jicchak Herzog v neděli jako první hlava státu této blízkovýchodní země přicestoval na návštěvu Spojených arabských emirátů. Ty s Izraelem navázaly diplomatické vztahy teprve v roce 2020.

Herzog, který má v izraelském politickém systému převážně ceremoniální roli, by měl s představiteli SAE během dvoudenní návštěvy jednat mimo jiné o Íránu, jehož hrozba výrazně napomohla navázání diplomatických vztahů mezi oběma zeměmi, a také konfliktu v Jemenu, odkud na SAE opakovaně míří rakety.

Letadlo s izraelským prezidentem do SAE letělo přes Saúdskou Arábii, což byl podle Herzoga velmi dojemný okamžik. Tel Aviv s Rijádem zatím nemají diplomatické vztahy, ale země, která je kolébkou islámu, v roce 2020 souhlasila s tím, že letům mezi Izraelem a SAE umožní přelet přes své území. Izrael by rád vztahy se Saúdskou Arábií navázal.

Podobně se mu to v září 2020 podařilo se Spojenými arabskými emiráty a Bahrajnem. Následně navázal vztahy také se Súdánem a Marokem. Do té doby měly s Izraelem z arabských zemí diplomatické vztahy pouze Egypt (od roku 1979) a Jordánsko (od roku 1994). Spojené arabské emiráty jako první významný izraelský představitel oficiálně navštívil loni v prosinci premiér Naftali Bennett.