Za štěstím odešly do světa miliony Poláků, vypráví o nich Muzeum emigrace

Události: Muzeum emigrace přibližuje příběhy Poláků (zdroj: ČT24)

Proč a jak Poláci odcházeli z vlasti, podrobně vypráví stálá expozice v polském Muzeu emigrace. Na pozadí událostí posledních dvou staletí popisuje, jak se tvořila dnes dvacetimilionová polská diaspora. Muzeum v Gdyni za expozici obdrželo už několik ocenění.

Hledat štěstí za oceánem se na přelomu devatenáctého a dvacátého století rozhodly miliony Poláků. „Nemohli si být ničím jistí, mnoho lidí nevědělo, kam jede, co je tam čeká. Spoléhali prostě na to, že jejich živobytí, jejich život bude lepší,“ přibližuje průvodce Szymon Jocek pocity, které ekonomičtí emigranti tehdy zažívali.

Do zámoří odcházeli i mezi světovými válkami. Především přes velký přístav v Gdyni. Budova současného muzea sloužila tehdy jako emigrační úřad, přímo od něj lodě vyplouvaly. Mimo jiné i monumentální loď Batory, jejíž replika je součástí expozice.

Emigrace pokračuje, expozice také

Stálá výstava pokračuje válečnou epochou, spojenou s vysidlováním, odsuny a návraty uprchlíků. Až po dekády lidového Polska, kdy se rodiny na Západ často vydávaly na dovolenou, ze které se už nevrátily. „V osmdesátých letech opustilo Polskou lidovou republiku milion osob. V předcházejících dekádách byly počty výrazně nižší,“ podotýká Jocek.

Ze stálé expozice Muzea emigrace v Gdyni
Zdroj: ČT24

Poslední velkou vlnu připomíná na výstavě paluba nízkonákladových aerolinek, jimiž statisíce lidí vyrazily po vstupu do Evropské unie za výdělkem hlavně do Velké Británie nebo Nizozemska. „Doba i téma dál trvá, poslední část výstavy tedy stále aktualizujeme,“ dodává zástupce ředitele muzea Sebastian Tyrakowski.

Podle odhadů v současnosti ve světě žije na 20 milionů Poláků. A právě jim je Muzeum emigrace v Gdyni také věnováno.