Pandemie ve světě: Komise schválila lék od Pfizeru, Izrael uvažuje o zrušení zelených pasů

Evropská komise schválila využití pilulky paxlovid firmy Pfizer pro léčbu covidu-19. Lék se tak nově může podávat ve všech členských státech. Dosud maximální počty nakažených hlásí Ukrajina a Rusko. Laboratoře v Německu v mezitýdenních počtech hlásí dosud nejvyšší počet nově nakažených v přepočtu na sto tisíc obyvatel.

On-line přenos

Koronavirus - leden 2022

  • 17:47

    Lidem, kteří prodělali covid-19, hrozí i rok po infekci koronavirem zvýšené riziko nejrůznějších kardiovaskulárních problémů od mozkové mrtvice po plicní embolii. Vyplývá to z výsledků bádání amerických vědců publikovaných v pondělí odborným časopisem Nature Medicine. Vlády po celém světě by podle autorů článku měly být připravené na nárůst výskytu kardiovaskulárních onemocnění v důsledku pandemie.

  • 21:13

    Kanadský premiér Justin Trudeau oznámil, že má pozitivní test na koronavirus a tento týden bude pracovat na dálku. Na Twitteru uvedl, že se cítí dobře. Předseda vlády má za sebou očkování třetí dávkou vakcíny proti covidu-19.

  • 21:12

    Britská vláda zvažuje, že upustí od povinného očkování anglických zdravotníků proti covidu-19, uvedl před poslanci ministr zdravotnictví Sajid Javid. Povinnost už podle Javida není přiměřená současné pandemické situaci, píše deník The Guardian. Změna by se týkala Anglie, ostatní části Británie o protipandemických opatřeních rozhodují samy.

Lék paxlovid od firmy Pfizer doporučila k použití už ve čtvrtek Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA). Rozhodnutí Evropské komise oznámila eurokomisařka pro zdravotnictví Stella Kyriakidesová. 

„Schválení léku je klíčovým krokem k tomu, abychom občanům přinesli nejslibnější lék a také silnou druhou linii obrany proti pandemii po očkování,“ okomentovala věc eurokomisařka. 

Paxlovid by podle expertů mohl pomoci zmírňovat nápor na nemocnice při koronavirových vlnách, na rozdíl od ostatních léčiv používaných proti covidu-19 se nepodává infuzí, ale ústně, a lidé si proto mohou užívat sami doma.

Podle EMA paxlovid může u pacientů s covidem-19 zabránit závažnému průběhu onemocnění a hospitalizaci. Odborníci lékového regulačního úřadu doporučují, aby lék dostávali dospělí, kteří nepotřebují kyslík a kterým hrozí větší riziko závažného průběhu covidu-19.

Vyzdvihují jeho vysokou účinnost a mírné možné vedlejší účinky. Léčivo podle úřadu zabírá i na variantu omikron. Paxlovid koncem prosince schválily úřady ve Spojených státech a v Británii, nicméně jeho dodávky jsou velmi omezené. Kdy přesně se léčivo dostane k pacientům v Česku zatím není známé. 

Německo hlásí dosud nejvyšší incidenci

Německu za čtvrtek přibylo 190 148 nově nakažených koronavirem. Na nové maximum vzrostla sedmidenní incidence, která k pátku činí 1073.

Podle expertů je skutečný počet nově nakažených ještě vyšší, neboť na mnoha místech země jsou testovací kapacity téměř vyčerpané. Některá města a okresy navíc hlásí problémy s poskytováním dat.

Přes vysoká čísla nakažených německý ministr zdravotnictví Karl Lauterbach prohlásil, že úřady „mají omikronovou vlnu v Německu v tuto chvíli pod kontrolou“. Ministr novinářům řekl, že míra prostupování infekce starší populací, v níž jsou stále mnozí neočkovaní, je výrazně pod průměrem.

Podle ministra je vzestup omikronu v Německu dosud mírně pod původními projekcemi. Denní počty nakažených by podle něj měly dosáhnout až 400 tisíc, než začnou klesat, což by mělo nastat v polovině února.

Rusko a Ukrajina evidují stále stoupající přírůstky

Za čtvrtek zaznamenaly laboratoře na Ukrajině 34 408 nový případů covidu-19. Druhý den po sobě jde o nejvyšší počet pozitivně testovaných od začátku pandemie. V souvislosti s covidem-19 ve čtvrtek zemřelo 144 lidí. 

Tamní nemocnice ve čtvrtek přijaly 3342 nových pacientů. Počet hospitalizovaných nadále podle serveru Ukrajinska pravda nadále roste. Aktuálně jich je přibližně 34 400, z toho 15,5 procenta jsou děti a 2,3 procenta zdravotníci. 

O podobném trendu informují i ruské úřady. V nejrozlehlejší zemi světa ve čtvrtek laboratoře zachytily 98 040 nově prokázaných případů, což je rovněž nejvíc od začátku pandemie. 

Rusko tak registruje rekordní denní přírůstek osmý den po sobě za situace, kdy se šíří vysoce nakažlivá varianta omikron. Operativní štáb za 24 hodin podle agentury Reuters zaznamenal 673 úmrtí v souvislosti s covidem-19.

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov uvedl, že skutečný počet nakažených je pravděpodobně mnohem vyšší, jelikož mnoho lidí se netestuje a nemá příznaky. 

Vicepremiérka Taťjana Golikovová už dříve varovala, že zdravotnický systém bude čelit ještě větší zátěži, poznamenal server Kommersant. Požádala proto regiony, aby zavedly protikoronavirová opatření, pokud tak už neučinily.

Izrael nakoupil vakcínu Novavax

Izraelské ministerstvo zdravotnictví uzavřelo kontrakt na nákup pěti milionů dávek vakcín proti covidu-19 od firmy Novavax. Očkovací látka má do země dorazit v příštích měsících. Bude se podávat ve dvou dávkách a podle ministerstva zdravotnictví se prokázala její účinnost proti několika variantám koronaviru. 

Vakcína tohoto výrobce je založená na klasické proteinové technologii, nikoliv na technologii mRNA.

Izrael za čtvrtek poprvé za dva týdny zaznamenal výrazný pokles nových infikovaných, avšak počet vážných případů onemocnění zůstává vysoký. V zemi přibylo přes 57 tisíc pozitivně testovaných. Ve vážném stavu je nyní ale 946 lidí, což je jen mírné snížení oproti 960 těžkým případům z předchozího dne. 

Nachman Aš z ministerstva zdravotnictví řekl, že odborníci začínají zvažovat možnost zrušit takzvané zelené pasy, kterými se musejí nyní prokazovat lidé při vstupu na určité akce. Jde o potvrzení o očkování nebo prodělané nemoci. Aš se také zastal vládního rozhodnutí zrušit karanténu pro školáky, když přijdou do kontaktu s nakaženým, i když učitelé s tím nesouhlasí.