Večírky v Downing Street se zabývá londýnská policie, zveřejnění výsledků interního vyšetřování se odkládá

Londýnská policie začala vyšetřovat údajná porušení lockdownových pravidel v Downing Street. Tento týden se očekávaly výsledky interního vyšetřování ve stejné věci vedené vládní úřednicí Sue Grayovou. Agentura Reuters však poukázala na to, že toto vyšetřování by mohlo být přerušeno. V sídle britského premiéra se během pandemie odehrála série večírků, minimálně dvou se účastnil i předseda vlády Boris Johnson. Ten kvůli tomu čelí tlaku opozice i některých konzervativních poslanců.

„Mohu potvrdit, že Met (metropolitní policie) vyšetřuje ve spojitosti s možným porušením protiepidemických nařízení několik událostí, k nimž v posledních dvou letech došlo v Downing Street a Whitehall (ulice, kde sídlí řada ministerstev),“ konstatovala komisařka Cressida Dicková. Policie předtím vyšetřování záležitosti odmítala.

Dicková neupřesnila, kterých akcí se má vyšetřování konkrétně týkat, ale v poslední době se v britských médiích objevují zprávy o dalších a dalších zjevně ilegálních akcích a večírcích. Dohromady už jich je deset.

Premiér Johnson řekl, že policejní vyšetřování vítá. Podle něj pomůže vnést do věci jasno. Potvrdil, že interní vyšetřování sdílí zjištění s policií. „A tak vítám rozhodnutí metropolitní policie provést své vlastní vyšetřování, protože se domnívám, že pomůže poskytnout veřejnosti objasnění, které potřebuje, a pomůže za tím udělat tlustou čáru,“ prohlásil Johnson v parlamentu.

V pondělí britská televize IVT informovala o další oslavě konané v Downing Street, tentokrát při příležitosti Johnsonových narozenin. Sám ministerský předseda se této akce účastnil – a to v době, kdy jeho vláda shromažďování ve vnitřních prostorách zakázala. Premiérská kancelář potvrdila, že zaměstnanci během lockdownu Johnsonovy narozeniny slavili.

Na dotaz, zda se premiér domnívá, že porušil zákon, v úterý jeho mluvčí podle agentury Reuters odpověděl: „Je dobré říct, že ne.“ Mluvčí také zdůraznil, že všichni budou při policejním vyšetřování spolupracovat.

Zveřejnění výsledků interního vyšetřování se odkládá

Tento týden se očekávaly výsledky interního vyšetřování afér z pověření vládní úřednice Sue Grayové. Agentura Reuters ale poukazuje na to, že by tento přezkum mohl být přerušen. Vyplývá to z jeho podmínek pro případ, že se vyskytnou důkazy o možných trestných činech.

Deník Financial Times už uvedl, že oznámení výsledků bylo odloženo a tento týden nebudou zveřejněny. Mluvčí úřadu vlády však podle Reuters řekla, že vyšetřování pokračuje a že úřad britské vlády a policie jsou v kontaktu. Policie také uvedla, že si od úřadu formálně vyžádala všechny relevantní informace o setkáních v Downing Street.

Konzervativní poslanec Michael Ellis, který je zároveň členem kabinetu, vyzval parlament, aby si počkal na dokončení obojího vyšetřování. Ujistil, že závěry od Grayové budou zveřejněny. Premiérův mluvčí však uvedl, že vládní šetření nezveřejní nic, co souvisí s prací policie. Na druhou stranu by úřad vlády mohl zveřejnit informace o akcích, jimiž se policejní vyšetřování nezabývá.

Už výsledek interního šetření přitom mohl být určující pro Johnsonův další politický osud. Pro odchod premiéra jsou kromě opozice i někteří členové jeho vlastní Konzervativní strany a mnozí pozorovatelé považují za nevyhnutelné hlasování o vyslovení nedůvěry šéfovi kabinetu.