Pandemie ve světě: Francouzská Ústavní rada schválila očkovací pasy, Irsko zruší většinu opatření

Události: Ve Francii bude povinný očkovací pas (zdroj: ČT24)

Francouzská Ústavní rada schválila většinu opatření, která zavádí nový koronavirový zákon, včetně povinného očkovacího pasu. Požaduje však, aby pasy přestaly být vyžadovány co nejdříve, jakmile to umožní vývoj pandemie. Irsko se rozhodlo od soboty zrušit téměř všechna protiepidemická opatření. Polsko ve čtvrtek zaznamenalo 36 665 nových případů nákazy koronavirem, což je nejvíce od začátku pandemie. Rakousko chystá povinné očkování pro dospělé s trvalým nebo přechodným pobytem v zemi.

On-line přenos

Koronavirus - leden 2022

  • 17:47

    Lidem, kteří prodělali covid-19, hrozí i rok po infekci koronavirem zvýšené riziko nejrůznějších kardiovaskulárních problémů od mozkové mrtvice po plicní embolii. Vyplývá to z výsledků bádání amerických vědců publikovaných v pondělí odborným časopisem Nature Medicine. Vlády po celém světě by podle autorů článku měly být připravené na nárůst výskytu kardiovaskulárních onemocnění v důsledku pandemie.

  • 21:13

    Kanadský premiér Justin Trudeau oznámil, že má pozitivní test na koronavirus a tento týden bude pracovat na dálku. Na Twitteru uvedl, že se cítí dobře. Předseda vlády má za sebou očkování třetí dávkou vakcíny proti covidu-19.

  • 21:12

    Britská vláda zvažuje, že upustí od povinného očkování anglických zdravotníků proti covidu-19, uvedl před poslanci ministr zdravotnictví Sajid Javid. Povinnost už podle Javida není přiměřená současné pandemické situaci, píše deník The Guardian. Změna by se týkala Anglie, ostatní části Británie o protipandemických opatřeních rozhodují samy.

Francouzské očkovací pasy s podmínkou

Bez dokladu o očkování proti covidu-19 nebude ve Francii od pondělí možné chodit například do restaurací, kin nebo jezdit dálkovými vlaky. Naopak na politických setkáních vakcinační pas povinný nebude. Ústavní rada, která je obdobou ústavního soudu, souhlasila i s tím, že personál podniků v gastronomii může spolu s očkovacím pasem kontrolovat i osobní doklady hostů, aby ověřil jejich identitu. Právě tato část zákona budila ve Francii velké kontroverze.

Na Ústavní radu se obrátilo zhruba šedesát poslanců, v jejichž čele stáli zástupci krajně levicové opoziční strany Nepodrobená Francie, a také asi šedesát levicových senátorů.

Členové rady vznesli požadavek, aby vláda přestala vyžadovat vakcinační pas co nejdříve, jakmile to umožní vývoj pandemie. Zákon přitom počítá s možností prodloužení opatření až do konce července. Opatření „musí být přiměřená zdravotním rizikům“, zdůraznila rada.

Očkovací pas bude podle premiéra Jeana Castexe povinný pro všechny osoby starší 16 let od pondělí 24. ledna. Nyní je ve Francii povinné prokazovat se covidovým pasem, který zahrnuje kromě očkování a prodělané nemoci i možnost negativního testu na koronavirus. Od pondělí bude test stačit jen pro vstup do zdravotnických zařízení, všude jinde bude potřeba mít dokončené očkování.

Po sedmi měsících od dokončené vakcinace bude nezbytná posilující dávka, jinak bude očkování neplatné. Osoby, které prodělaly covid-19, si musí dojít pro posilující dávku očkování nejdříve tři měsíce a nejpozději sedm měsíců po nemoci, aby byl jejich očkovací pas platný.

Irské hospody a restaurace mohou od soboty otevřít bez omezení
Zdroj: CLODAGH KILCOYNE/Reuters

Irsko přestálo omikronovou bouři a ruší opatření

Irsko od soboty zruší téměř všechna dosavadní protiepidemická omezení. Výrazný nárůst počtu infikovaných se totiž neprojevil zvýšením počtu pacientů vyžadujících intenzivní nemocniční péči. Opět plně otevřít budou moci hospody, restaurace a diskotéky a jejich návštěvníci už nebudou muset prokazovat své naočkování nebo dodržovat rozestupy, oznámil premiér Micheál Martin.

Nejméně do konce února zatím zůstane v platnosti povinnost nosit roušky v prostředcích veřejné dopravy a v obchodech.

Irsko mělo ještě minulý týden druhou nejvyšší incidenci covidu-19 v Evropě, ale patří také mezi země s nejrychlejším očkováním posilujícími dávkami. Počet vážně nemocných se tak podařilo udržet výrazně pod úrovní předchozího vrcholu.

Premiér Martin slíbil, že vláda už nebude omezovat osobní svobody, pokud to nebude nutné. Irsko podle něj přestálo „omikronovou bouři“.

Polsko hlásí rekordní nárůst covid pozitivních
Zdroj: ČTK/PAP/Leszek Szymanski

Maxima nově nakažených v Polsku

Polsko za čtvrtek hlásí nejvyšší nárůst od začátku pandemie. Podle agentury Reuters to řekl náměstek ministra zdravotnictví Waldemar Kraska stanici Radio Plus. Počty nově odhalených případů koronavirové infekce podle něj v následujících dnech ještě porostou, mohly by dosahovat až 50 tisíc denně.

Kraska dále uvedl, že ve čtvrtek zemřelo v Polsku dalších 248 lidí. Před týdnem hlásilo ministerstvo 16 047 nových nákaz, což činí nárůst o 128 procent. Dosavadní nejvyšší bilanci zaznamenalo Polsko s 38 miliony obyvateli 1. dubna 2021, kdy přibylo 35 246 nově infikovaných. „Zatím však stále pozorujeme pokles obsazenosti lůžek. Dnes je to přes 13 a půl tisíce obsazených lůžek pacienty s covidem-19,“ uvedl podle serveru Onet.pl Kraska s tím, že v příštích dnech se trend pravděpodobně obrátí.

Náměstek také sdělil, že ministr zdravotnictví Adam Niedzielski bude v pátek informovat o nových epidemických opatřeních, která se budou týkat mimo jiné karantény. Ve středu Niedzelski uvedl, že současné přírůstky nově nakažených představují obrovské riziko pro fungování zdravotnického systému.

Pozitivní test na koronavirus ohlásil i bývalý prezident Lech Walesa. Bojovník proti komunistickému režimu a někdejší odborový předák napsal na Facebooku, že se nakazil, přestože si nechal dát tři dávky vakcíny proti covidu-19. Postěžoval si na bolest hlavy a pocity, jako kdyby se mu „svaly odtrhávaly od kostí“.

Nejvíce nakažených za den hlásí i Rusko

V Rusku jsou počty nově nakažených také dosud nejvyšší. Za čtvrtek přibylo 692 dalších úmrtí v souvislosti s covidem-19, informovala agentura TASS s odvoláním na operativní štáb pro boj s nákazou. V zemi se rychle šíří nakažlivější varianta omikron, denní bilance infikovaných oproti předchozímu dni vzrostla o více než 10 tisíc. Jen v hlavním městě Moskvě bylo zjištěno 15 987 případů koronavirové infekce. 

Celkově se v Rusku, které má zhruba 146 milionů obyvatel, koronavirus prokázal v 10 987 774 případech a 324 752 lidí na komplikace doprovázející covid-19 zemřelo. Navzdory rychle přibývajícím počtům nakažených se zatím snižuje množství pacientů s covidem-19 v nemocnicích, nyní jich je 9 136.

V Rusku nadále mírně převládá koronavirová varianta delta, která byla zjištěna u zhruba 52 procent nakažených. Dominantní se ale stává infekčnější varianta omikron, která je mezi nakaženými zastoupena už ze 48 procent.

Na Slovensku epidemie opět sílí

Laboratoře na 5,5milionovém Slovensku ve čtvrtek odhalily 7 035 infikovaných, tedy téměř čtyřikrát více než před týdnem. Počty nakažených začaly v zemi výrazněji stoupat v uplynulých dnech, podle úřadů tento vývoj souvisí se šířením nakažlivější koronavirové varianty omikron. 

Ve slovenských nemocnicích znovu klesl počet covidových pacientů. Ve čtvrtek jich bylo 1566, tedy nejméně od konce loňského října. Na vrcholu dřívější třetí vlny koronavirové nákazy loni v prosinci bylo na Slovensku hospitalizováno přes 3600 lidí s covidem-19.

Slovensko v uplynulých několika týdnech spíše uvolňovalo koronavirové restrikce, do některých provozů či na některé akce nově už ale nestačí jen očkování dvěma dávkami vakcíny proti covidu-19.

Rakousko zavádí jako první v Evropě povinné očkování

Poslanci rakouské Národní rady ve čtvrtek velkou většinou schválili všeobecnou povinnost očkování proti covidu-19 pro lidi starší 18 let. Zákon bude ještě projednávat druhá komora parlamentu, Spolková rada. Platit má začít 1. února. Rakousko je první evropskou zemí, která zavádí tuto praxi.

Vláda nejprve plánuje přechodné období, do poloviny března by se nemělo nic měnit, až od poloviny března chce začít toto pravidlo vynucovat. Nejprve namátkovými policejními kontrolami, následně v dubnu chtějí úřady spustit registr, který jim pomůže vytipovat neočkované, kterým budou následně posílat výzvy, aby se dostavili k injekci do očkovacího centra. Pokud tak neučiní, budou následovat vysoké pokuty, začínající na částce 600 eur a mohou být ukládány opakovaně každé tři měsíce a dosáhnout až 3 600 eur.

Z očkovací povinnosti budou vyvázáni lidé, kteří v posledních 180 dnech prodělali covid (výjimka jim platí do uplynutí 180 dnů od pozitivního testu), těhotné ženy a lidé, kterým lékař vystaví potvrzení, že nemohou být očkováni ze zdravotních důvodů.

Studio ČT24: Zpravodaj Obrovský k zavádění povinného očkování v Rakousku (zdroj: ČT24)