Čeští ministři se seznamují s unijními institucemi. Za půl roku budou jejich druhým domovem

Události: Čeští ministři v Bruselu (zdroj: ČT24)

Ministři nové české vlády se v těchto dnech seznamují s fungováním unijních institucí. S představiteli Evropské komise v Bruselu jednali tento týden například šéfové resortů zemědělství nebo financí. Poprvé se taky účastnili schůzek s ostatními evropskými ministry. Tato jednání jsou důležitá i proto, že v druhé polovině roku bude Česko Unii předsedat.

Nová česká vláda si osahává jednací sály hlavního města unijní politiky. Sály, které se jim stanou pro velkou část podzimu druhým domovem. „Myslím, že mě nezaskočilo nic. Když člověk někam poprvé přijde, tak má víc poslouchat než mluvit,“ odpověděl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Poslouchat je pochopitelně důležité. Ale čeští ministři budou už za půl roku celá zasedání řídit. Budou to oni, kteří v rámci českého předsednictví EU budou v sálech muset hledat kompromisy.

Otázky ohledně jazykové výbavy

„Jsme připraveni po personální stránce, profesionálně a zvládneme svoji úlohu,“ říká ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (STAN). K tomu ale některým ministrům chybí jazyková výbava. Pro samotná oficiální jednání potřeba není, tam jsou vždy k dispozici tlumočníci – a většina politiků mluví stejně v rodném jazyce. Handicapem ale může být třeba v neformálních debatách.

Někteří z ministrů byli tentokrát z vlastní angličtiny nakonec docela překvapeni. „Měli jsme s sebou paní tlumočnici, a trošku si stěžovala, že měla málo práce,“ sdělil Stanjura.

I když se říká se, že začátky bývají nejtěžší – pro bruselskou politiku tohle úplně neplatí. Předsednictví EU bývá pro danou zemi a ministry samotné velkým zápřahem.