Reportéři ČT natáčeli přípravy Ukrajinců na hrozbu ruské invaze

Reportéři ČT: Obránci Ukrajiny (zdroj: ČT24)

Napětí na Ukrajině v posledních měsících stoupá. Moskva soustředí u hranic desetitisíce vojáků, ale zároveň odmítá obavy Kyjeva a Západu, že by chtěla na svého souseda zaútočit. Rozhovory mezi americkým prezidentem Joem Bidem a jeho ruským protějškem Putinem zatím k ničemu nevedly. Místní se chystají na možnou invazi. Pro pořad Reportéři ČT na východě Ukrajiny natáčel Tomáš Vlach.

Na předměstí Charkova se nachází základna jedné z dobrovolnických skupin. Každou sobotu odpoledne tam cvičí Ukrajince zacházet se zbraní, taktiku boje, topografii nebo práci s výbušninami. Podle instruktora může přijít každý. Lidí prý poslední dobou přibývá.

Neformální domobranecké skupiny existují již několik let, některé spolupracují s ozbrojenými složkami, které jim půjčují zbraně k výcviku. Své jednotky územní obrany začíná formovat i armáda. Chce získat na osmdesát tisíc rekrutů, kteří budou mít podobný režim jako aktivní zálohy v Česku.

Manželé Daniel a Marina chodí trénovat společně. „Charkov, to je třicet až čtyřicet kilometrů od hranic. První město, na které nepřítel zaútočí, bude zřejmě Charkov, a proto na to musíme být připraveni,“ uvažuje dobrovolník Daniel.

Na frontové linii je poslední dobou relativní klid. Ukrajinští vojáci se přesto obávají, že právě na jejich pozice mohou Rusové zahájit útok s cílem zabrat jihovýchod země a vytvořit pozemní koridor na anektovaný Krym.

„Jich je tam hodně, ale my máme zkušenosti. Stále se učíme, pracují s námi zahraniční instruktoři. Předávají nám svoje zkušenosti a my zase ty naše jim. Nestojíme na místě, ale stále se učíme něco nového,“ popisuje ukrajinský veterán Alexandr.