Erupce sopky u Tongy způsobila značné škody, přílivová vlna na ostrovech zabila ženu

Značné škody na domech a turistických střediscích si podle prvních dostupných informací vyžádala sobotní erupce sopky na tichomořském souostroví Tonga.  Pozůstalí také potvrdili smrt pohřešované Britky. Agentura AFP informovala o další erupci, ale tato zpráva založená na čidlech monitorujících aktivitu kráteru se později nepotvrdila.

Přímo na ostrovech, které erupce pokryla sopečným popelem, zahynula padesátiletá Britka, která ve městě Nuku'alofa s manželem vedla psí útulek.

Bratr zemřelé ženy potvrdil televizi Sky News, že tělo našel její manžel. Smetla ji údajně přílivová vlna, když se snažila zachránit psy. O jejím pohřešování předtím informovalo britské ministerstvo zahraničí. Dvojice na souostroví žila několik let. 

Austrálie a Nový Zéland vyslaly k izolovanému souostroví pozorovací letouny, aby posoudily rozsah škod. Diplomat ze zastupitelského úřadu Tongy v Austrálii Curtis Tu'ihalangingie vyzval svět k trpělivosti, zatímco vláda rozhoduje o prioritách pomoci postižené zemi. 

Strach z covidu

Tonga se obává, že by pomoc určená lidem postiženým zemětřesením mohla na ostrovy zavléct nákazu covidem, který se tu zatím nešíří. „Nechceme, aby nás zasáhla další tsunami – tentokrát covidu-19,“ řekl diplomat agentuře Reuters.

Upozornil, že veškerá pomoc mířící na ostrovy bude muset projít karanténou a je pravděpodobné, že z letadel nebude smět nikdo vystoupit.

Podmořská sopka Hunga Tonga-Hunga Ha'apai vybuchla v sobotu brzy ráno SEČ. Podle satelitních snímků se poté zvedl obrovský oblak popela, páry a sopečných plynů do výšky zhruba dvacet kilometrů. Erupce trvala osm minut a byla natolik hlasitá, že ji jako vzdálený hřmot popsali i obyvatelé na osm set kilometrů vzdáleném Fidži.

Trojnásobný olympijský vlajkonoš Tongy Pita Taufatofua založil sbírku na pomoc své vlasti. Situaci sleduje z Austrálie, kde trénuje. „První zprávy o škodách byly katastrofické a veškerá komunikace s Tongou utichla,“ napsal na Twitteru. Vybrané prostředky plánuje věnovat na pomoc potřebným, opravu infrastruktury, škol a nemocnic.

Sopka způsobila záplavy i jinde

Vlna tsunami způsobená výbuchem zasáhla pobřeží Tongy, Fidži nebo Americké Samoy, ale i Japonska, Chile nebo Spojených států. Na mnoha místech způsobila lokální záplavy. V Peru se při nich utopili dva lidé.

Následkem výbuchu byl přerušen důležitý podmořský kabel, což na Tonze způsobilo výpadek internetu. Při erupci bylo také přerušeno telefonní spojení, které se už podařilo obnovit.

Největší obavy nyní vyvolává sopečný popel, který lidé vdechují a může kontaminovat pitnou vodu. „Většina lidí si neuvědomuje, že popel je toxický a že by ho neměli dýchat. Všichni by měli nosit roušky a respirátory,“ dodal Tu'ihalangingie.