Policie našla v Sasku sedm set kilogramů kokainu. Droga byla ukrytá v cukru

Policie v Sasku zabavila sedm set kilogramů kokainu, který obchodníci s drogami ukryli mezi surový cukr. Hodnota drogy na černém trhu by dosahovala 150 milionů eur (skoro 3,7 miliardy korun). Podle saských kriminalistů a celníků jde o největší množství kokainu, jaké doposud v rukou policie v této spolkové zemi skončilo.

Zaměstnanci jedné firmy obchodující s potravinami kokain našli minulé úterý mezi zásilkou surového cukru. Stalo se to v okrese Střední Sasko (Mittelsachsen), který sousedí s Českem. Droga byla zabalená v šesti stovkách balíčků.

Vyšetřovatelé se snaží zjistit, zda všechen kokain mířil do Saska a kdo byl jeho koncovým adresátem. Firma, ve které byla droga nalezena, zatím mezi podezřelé nepatří, uvádějí německá média. 

„Zajištění tak velkého množství drogy má zásadní vliv na celý trh s omamnými látkami,“ řekla šéfka saského zemského kriminálního úřadu Sonja Penzelová.

Kriminalisté v Německu se stále častěji setkávají s velkými zásilkami kokainu, uvádí agentura DPA. Mnohdy se tak děje skrze přístav v Hamburku, kde loni v únoru zajistili vůbec největší dodávku kokainu v Evropě – přes šestnáct tun, dodává web týdeníku Der Spiegel.