Macron má s unijním předsednictvím velké plány. Volby mu je mohou zhatit

Události: Plány francouzského prezidenta (zdroj: ČT24)

Francouzský prezident Emmanuel Macron představil zástupcům Evropské komise své plány pro předsednictví v Radě EU. Chce zlepšit obrannou spolupráci nebo reformovat migrační systém sedmadvacítky. Macronovy představy ale mohou výrazně poznamenat dubnové volby, v nichž jej čeká obhajoba prezidentské funkce.

Důkazem toho, že realita se může s ambiciózními plány výrazně rozcházet, bylo novoroční vyvěšení unijní vlajky na Vítězném oblouku. Po kritice krajní pravice ji úřady ze symbolu celé Francie odstranily.

Mezi priority prezidenta Macrona patří reforma migrační politiky a posílení vnějších hranic Evropské unie. „Suverénní Evropa musí být schopná své vnější hranice kontrolovat,“ tvrdí.

Některé francouzské návrhy ale mohou narazit u členů Unie. Například vracení migrantů do zemí, kde poprvé vstoupili na unijní půdu, nebo jejich spravedlivější přerozdělování v rámci všech zemí sedmadvacítky.

Francie chce v rámci předsednictví také prosadit vytvoření zvláštních jednotek rychlého nasazení, pokračovat v jednáních o stanovení evropské minimální mzdy či bojovat za přísnější regulaci velkých nadnárodních firem z oblasti digitálních technologií. Ve čtvrtek oznámila udělení vysokých pokut některým společnostem.

Prioritou budou i otázky životního prostředí. „Jestli je někdo schopen něco změnit, tak jsou to právě ekologové, kteří vidí současný stav a jsou připraveni k rozhodným krokům,“ ujišťuje bývalá europoslankyně Eva Jollyová.

Francie předá po šesti měsících předsednictví České republice. Pokud u toho bude chtít být i Emmanuel Macron, musí v dubnu vyhrát prezidentské volby.