Newyorská prokuratura předvolala k výslechu Trumpovy potomky

Generální prokurátorka amerického státu New York Letitia Jamesová předvolala k výslechu dvě nejstarší děti exprezidenta Donalda Trumpa - Donalda mladšího a Ivanku. Obsílka souvisí s vyšetřováním možných daňových úniků v rodinné firmě bývalého šéfa Bílého domu The Trump Organization. O předvolání informoval list The New York Times (NYT) s odvoláním na soudní dokumenty.

Prokuratura doručila obsílky Donaldu mladšímu a Ivance na začátku prosince společně s předvoláním pro samotného Trumpa, píše NYT s odkazem na nejmenované zdroje. Exprezidentovi právníci nicméně bojují proti tomu, aby jejich klient vypovídal před vyšetřovateli. Ke konci loňského roku podali žalobu, v níž tvrdí, že demokratická generální prokurátorka porušuje práva republikánského politika, protože jej pronásleduje čistě z politických důvodů.

Jamesová již vyslýchala nejmladšího z Trumpových potomků Erika, a to v říjnu 2020. Prokurátorka se zabývá podezřením, že Trumpova firma uváděla nepravdivé informace ohledně hodnoty svých nemovitostí. Při daňových přiznáních je podle vyšetřovatelů podhodnocovala, aby si snížila odvody, zatímco při jednání s bankami je uměle navyšovala, aby si zajistila výhodnější půjčky.

Newyorská prokurátorka Letitia Jamesová
Zdroj: Reuters

NYT připomíná, že Trumpovy děti silně figurují v rodinném podnikání a ve firmě začaly pracovat již krátce po vystudování vysoké školy. Když se stal Trump v roce 2017 prezidentem, převedl firmu na Erika, Donalda mladšího a dlouholetého finančního šéfa firmy Allena Weisselberga. Ivanka se ujala role prezidentovy poradkyně v Bílém domě.

Vyšetřování Jamesové je občanskoprávní, prokurátorka tedy může podat žalobu, nemůže však zahájit trestní stíhání. Prokurátorka se nicméně připojila rovněž k trestnímu vyšetřování manhattanské prokuratury, která již obvinila Weisselberga z toho, že se ve firmě vyhýbal placení daní tím, že část platů vysokých manažerů realizoval poskytováním různých výhod. Weisselberg již dříve řekl, že proti obviněním hodlá bojovat u soudu.