Útočník v Denveru zabil čtyři lidi a zranil policistu. Po přestřelce s policií zemřel

Čtyři lidi zabil v pondělí večer místního času (v úterý ráno SEČ) v americkém Denveru a okolí střelec. Tři další poranil, včetně jednoho policisty. Policie poté pravděpodobného pachatele zastřelila, uvedla agentura Reuters. Motiv činu je stále neznámý a policie okolnosti incidentu vyšetřuje.

Podle mluvčího policie Johna Romera útočník střílel na více místech v Denveru a blízkém Lakewoodu ve státě Colorado. Podle místního deníku The Denver Post muž při střelbě na čtyřech místech v Denveru zabil tři lidi a jednu další osobu zastřelil při útoku v Lakewoodu.

Útok probíhal na několika místech ve dvou městech

Útok začal okolo 17 hodin místního času. Útočník, který nebyl veřejně identifikován, nedaleko centra města zastřelil dvě ženy a následně zranil muže, uvedl šéf denverské policie Paul Pazen. Z místa podle něj střelec následně prchl v autě, aby v sousedství denverského Cheesman Parku smrtelně zranil dalšího muže. 

Policisté o něco později nalezli auto, které podle nich patřilo střelci a začali vozidlo pronásledovat. Následovala přestřelka z jedoucích aut, při níž podezřelý poškodil policejní vůz a ujel do předměstí Lakewood, které leží jihozápadně od centra Denveru.

Tam kolem 18:00 místního času (02:00 SEČ) dostala policie hlášení o střelbě v jednom z tamních podniků, kde zemřela čtvrtá oběť, řekl mluvčí lakewoodské policie John Romero. Střelec dál unikal policii, která se snažila zastavit jeho vozidlo, nakonec vystoupil a na útěku dál pálil na policisty. Schoval se do blízkého hotelu, kde postřelil recepčního.

Následovala další přestřelka s policií, střelec při ní zasáhl jednoho ze strážců zákona, ten kvůli zraněním musel později podstoupit operaci. Podezřelý byl nakonec zastřelen, policie však zatím neví jistě, zda jej zabil některý z jejích příslušníků, řekl Romero, aniž by podezřelého identifikoval. „Domníváme se, že se jednalo o osobu, která stojí za touto řadou velice násilných činů,“ prohlásil šéf denverské policie Pazen.

„Je období svátků. Takovéhle řádění není pro naši komunitu normální,“ řekl Pazen. „Nesmíme ztratit ze zřetele oběti, lidi, kteří stále bojují o svoje životy, včetně jednoho lakewoodského policisty,“ dodal.