Venezuela pohřešuje devět lidí, kteří odpluli nakupovat na Trinidad a Tobago

U venezuelského pobřeží od neděle pátrají záchranáři po lodi, na níž bylo nejméně devět lidí vracejících se z nákupů na ostrovním státě Trinidad a Tobago. Oznámili to tamní úřady, které citovala agentura AFP. Podle ní mnoho Venezuelanů prchá touto vodní trasou z chudoby ve své zemi nebo na ostrovy míří na nákupy levnějšího zboží. Venezuelskou ekonomiku poznamenaly zejména americké sankce zavedené s cílem oslabit režim prezidenta Nicoláse Madura.

Pohřešovaná loď se vydala na moře v pátek a do města Güiria ležícího na severu Venezuely měla dorazit v sobotu. Na to, že se tak ale nestalo, úřady upozornil příbuzný jednoho z pasažérů.

Podle informací lidí z Güirie se na Trinidad a Tobago vydala rodina s úmyslem nakoupit vánoční zásoby a hračky.

Na trase mezi Venezuelou a ostrovním Trinidadem a Tobago se od roku 2018 podle AFP utopila stovka lidí. Před rokem tam zahynulo třicet lidí, s nimiž se potopilo plavidlo, které vyrazilo právě z Güirie. Lodě jsou často přetížené a nehody jsou poměrně časté.

Podle statistiky OSN uprchlo z Venezuely od roku 2015 pět milionů lidí a 25 tisíc z nich se vydalo na Trinidad a Tobago. Tento člen britského Společenství ale zaregistroval příjezd pouze šestnácti tisíc Venezuelanů.