Ruská média o armádě u hranic Ukrajiny mlčí, agresivní je podle nich Kyjev, přibližuje zpravodaj ČT

Interview ČT24 – Karel Rožánek (zdroj: ČT24)

Ruská média o posilování vojenské přítomnosti Moskvy u hranic s Ukrajinou neinformují, místo toho se v nich mluví o údajné agresi Kyjeva, popsal zpravodaj ČT v Rusku Karel Rožánek. V Interview ČT24 také řekl, že ukrajinské úsilí o začlenění do západních struktur vnímají Rusové jako obrovskou potupu.

„V ruských médiích se o ruských silách u ukrajinských hranic nic nedozvíte. Tam se ukazují jen ukrajinské jednotky, jak cvičí společně s instruktory ze Severoatlantické aliance, ukazují se rakety Javelin, které Ukrajinci koupili od Spojených států, ukazují se bezpilotní drony Bayraktar, které (Ukrajinci) nakoupili v Turecku,“ vyjmenoval Rožánek.

„A naopak se říká, že Ukrajina se chystá zaútočit na pokojný Donbas. Ukazují tam ostřelování Donbasu, ukazují tam, jak obyvatelé Doněcka stavějí novoroční jolku, jak se chystají na mírumilovné prožití konce roku a novoročních svátků, a ukazují, jak se tam například v místním divadle připravuje premiéra hry,“ pokračoval zpravodaj ČT.

„Takže to, že nějaké ruské aktivity u ukrajinských hranic jsou, se já dozvídám jen ze západních sdělovacích prostředků. V ruských hlavních médiích se o něčem takovém nemluví, naopak, mluví se o agresi Ukrajiny,“ shrnul Rožánek a dodal, že Ukrajina je pro Rusy velké téma. „To, že chce Ukrajina na Západ, je pro ně neuvěřitelná potupa.“

„Donbas není Krym“

Podle Rožánka však nemá pro Rusy Donbas tak strategický význam jako Krym. „(Samozřejmě) jsou tam i občané Ruské federace, část z obyvatel Donbasu už má ruské pasy,“ naráží na skutečnost, že Moskva vydává obyvatelům východu Ukrajiny ruské doklady.

„A samozřejmě jsou tam zelení mužíci, jsou tam vojáci. Teď dokonce soud v Rostově na Donu ve svém rozsudku konstatuje, že tam probíhá zásobování patnácti tisíc vojáků,“ upozornil na nedávný rozsudek ruského soudu. Píše se v něm o případu korupce při dodávkách potravin „určených vojenským jednotkám Ruské federace dislokovaným na území Doněcké a Luhanské lidové republiky“, jak Rusko nazývá neuznané organizační útvary na východě Ukrajiny. 

V rozsudku se mluví o dodávkách potravin v řádu tisíců tun ruským vojákům, kteří se podle verdiktu nacházejí „ve stálé službě“ na území Donbasu, upozornila ruská redakce BBC. Je v něm i věta o řidičích, kteří s nasazením života dopravují potraviny na místo určení, přičemž z kamionů sundávají poznávací značky.

Podle soudu v Rostově tak jsou na Ukrajině ruská vojska, což Moskva stále popírá. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov označil formulaci verdiktu za „chybu těch, kdo rozsudek sepisovali,“ a žádní ruští vojáci podle něj na východě Ukrajiny nejsou. Text rozsudku mezitím zmizel z internetové stránky soudu.

„Myslím, že válku si nikdo nepřeje, ani obyčejní Rusové, ani obyčejní Ukrajinci,“ podotkl Rožánek k současnému napětí mezi oběma zeměmi. „Uvidíme, co bude dál. Já se budu vracet do Ruska 10. ledna a doufám, že nebudu muset jet na frontovou linii,“ uzavřel zpravodaj ČT.

Celé interview je ve videu v úvodu článku.