Johnsonovu vládu opouští státní tajemník pro brexit Frost, podle médií mu vadí politika kabinetu

Britský státní tajemník pro brexit David Frost oznámil, že s okamžitou platností rezignoval na svou funkci. Potvrdil tak dřívější zprávy britských médií, podle nichž byl důvodem odstoupení Frostův nesouhlas se současnou vládní politikou. Podle listu Mail on Sunday podal Frost rezignaci původně už před týdnem, ale premiér Boris Johnson ho požádal, aby v úřadu zůstal do ledna. Hlavní vyjednavačkou Británie s EU se tak stane ministryně zahraničí Liz Trussová.

„Je zklamáním, že se tento plán dnes večer (v sobotu) dostal na veřejnost. Myslím si, že za těchto okolností je správné oznámit, že s okamžitou platností odstupuji,“ uvedl Frost v dopise Johnsonovi, který zveřejnila premiérova kancelář.

Agentura Reuters k tomu napsala, že Frostův odchod bude další komplikací pro Johnsona, jehož Konzervativní strana tento týden prohrála v doplňovacích volbách do Dolní sněmovny. Premiér čelí kritice také kvůli večírkům ve svém sídle v době pandemické uzávěry.

Tisk: Frostovi vadí covidové pasy, vyšší daně i ekologická politika

Bulvární Mail on Sunday uvedl, že důvodem Frostova rozhodnutí je jeho rostoucí „zklamání“ z toho, kam směřuje politika konzervativců. Frostova nespokojenost souvisí podle listu mimo jiné s opatřeními proti covidu-19 včetně zavádění covidových pasů, ale i se zvyšováním daní a ekologickou politikou Johnsonovy vlády.

Johnson v pátek řekl, že na sebe bere osobní odpovědnost za volební prohru v obvodu North Shropshire, kde konzervativní kandidáti vítězili téměř dvě stě let. Křeslo po odstoupivším konzervativci získala liberální demokratka Helen Morganová.

Frost patří ke stoupencům brexitu, býval hlavním britským vyjednavačem při jednáních o odchodu Velké Británie z EU. Jak napsal Reuters, vedl nyní pokusy Londýna vyjednat nové podmínky vztahů s Unií.

Frosta zastoupí Trussová

Hlavní vyjednávačkou Londýna s Evropskou unií ohledně protokolu o Severním Irsku se tak po Frostovi stane Trussová. „S okamžitou platností převezme ministerskou zodpovědnost za vztahy Spojeného království s Evropskou unií… A povede pokračující vyjednávání (s cílem) vyřešit problémy vyplývající ze současného fungování severoirského protokolu,“ uvedl úřad ministerského předsedy.

Trussová podle Reuters v referendu o odchodu Británie z EU v roce 2016 podpořila setrvání Spojeného království v unii, ale nyní je zastánkyní brexitu.

Takzvaný severoirský protokol zůstává jedním z hlavních předmětů sporů komplikujících vztahy mezi Unií a její bývalou členskou zemí.