Podíl Moskvy na vraždě Changošviliho je nepodložený konstrukt, tvrdí Rusko

Ruské ministerstvo zahraničí důrazně odmítlo, že by se ruské státní orgány podílely na vraždě Čečence s gruzínským občanstvím Zelimchana Changošviliho před dvěma roky v Berlíně. Obvinění vznesené ve středu německými úřady označilo za vykonstruované s pomocí zahraničních zvláštních služeb.

Soud v Berlíně ve středu poslal Rusa Vadima Krasikova na doživotí do vězení za vraždu Changošviliho spáchanou v srpnu 2019 v německé metropoli. Soud zároveň dospěl k závěru, že se muže rozhodly zlikvidovat ruské úřady, a čin označil za státní terorismus. Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková pak v této souvislosti sdělila, že země vypoví dva pracovníky ruské ambasády.

„Důrazně odmítáme nepodložená a od reality zcela odtržená obvinění z účasti ruských státních struktur na vraždě teroristy Changošviliho, který žil v Německu s vědomím německých úřadů,“ reagovalo ve čtvrtek ruské ministerstvo zahraničí. Obvinění podle něj „byla vykonstruována za pomoci zahraničních zvláštních služeb a struktur s nimi spojených“.

Ve svém prohlášení ruské ministerstvo rovněž konstatovalo, že na vypovězení diplomatů Moskva „adekvátně odpoví“. V diplomatické praxi to obvykle znamená, že Rusko vypoví německé diplomaty.

Verdikt německého soudu „kategoricky“ odmítl také mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Informaci Baerbockové o vypovězení dvou ruských diplomatů označil za pouze „nepříjemnou epizodu“ v rusko-německých vztazích, která by však neměla nijak ovlivnit „vyhlídky na navázání dialogu prezidenta Vladimira Putina s novým německým kancléřem“.