Německá policie provedla razie kvůli plánované vraždě saského premiéra

Policie ve středu v Drážďanech a okolí prohledala několik bytů kvůli pohrůžkám smrtí adresovaným na šifrované komunikační aplikaci Telegram saskému premiérovi Michaelu Kretschmerovi. Nasazeny byly i speciální jednotky zemského kriminálního úřadu (LKA), informovala agentura DPA. Policisté našli mimo jiné zbraně a kuše. Šestici podezřelých, pět mužů a jednu ženu ve 32 až 64 let, předvedli k výslechu.

Podle televize ZDF se na Telegramu před týdnem mimo jiné v souvislosti s diskusí o povinném očkování objevily hrozby, že Kretschmer bude zavražděn. Saské úřady následně zahájily vyšetřování. Kvůli podezření na přípravu závažného násilného činu ohrožujícího stát rozhodlo policejní centrum pro obranu před terorismem a extremismem o domovních prohlídkách.

Těch se zúčastnilo na 140 policistů, sdělil na Twitteru saský ministr vnitra Roland Wöller. Podle mluvčího LKA policie prohledala šest objektů v Drážďanech a nedalekém Heidenau a zajistila přitom početný důkazní materiál včetně počítačů a mobilních telefonů.

„Jsem rád, že právní stát ve svobodném státě (Sasko) ukázal, jak je obranyschopný,“ řekl Kretschmer. „Výhrůžky vůči veřejným činitelům, ať už jsou to starostové, obecní a zemští radní, vědci nebo novináři, nejsou přijatelné, nebudou trpěny a budou vší silou pronásledovány“.

Muž zadržený při saské razii
Zdroj: Matthias Rietschel/Reuters

Ministr apeluje na konec Telegramu

Razie byla podle LKA namířena proti pětici obviněných, kteří jsou podezřelí z přípravy závažného trestného činu ohrožujícího stát, a následovat by mohla další opatření. „Chatovací skupina byla mnohem rozsáhlejší než těch pět osob,“ uvedl mluvčí LKA. 

Ministr vnitra Dolního Saska Boris Pistorius navrhl, aby Německo nařídilo Googlu a Applu, aby ze svých distribučních kanálů aplikaci stáhly, pokud bude nadále ignorovat žádosti o pomoc s vyhledáváním obsahu sdíleného extremisty. V Německu platí pro sociální sítě jedny z nejpřísnějších pravidel na světě.

Telegram v sousední zemi čelí kritice za to, že napomáhá stále agresivnější skupině vyznavačů spikleneckých teorií o očkování proti covidu-19. Jeho prostřednictvím si vyměňují informace ohledně údajných hrozeb spojených s vakcinací a organizují protesty provázené i násilím.

Aplikace, která se prezentuje jako alternativa k jiným podobným službám a sociálním sítím, se mimo jiné těší oblibě v řadách opozičních aktivistů v zemích s autoritářskými režimy, například v Rusku nebo v Bělorusku.