Porodnost je v Číně nejnižší za 43 let. Vláda se ji snaží zvýšit dalšími opatřeními

Horizont ČT24: Historicky nízká porodnost v Číně (zdroj: ČT24)

Čína se potýká s problémem malého růstu populace. Porodnost je nejnižší za třiačtyřicet let. Počet dětí, které se rodí, sice už neomezují politická opatření, i přes podporu státu ale porodnost dál klesá. Se stárnutím obyvatelstva to pro Čínu do budoucna bude problém.

Od osmdesátých let do roku 2015 platila v Číně politika jednoho dítěte. Pak vláda povolila dvě a od letošního května mohou mít rodiny děti tři. Porodnost přesto klesá. Vláda se snaží trend zvrátit i dalšími opatřeními.

„Vláda na nás v dnešní době naléhá, ať máme více dětí, ale lidé mé generace už tak čelí velkému tlaku v zaměstnání. Dvě děti jsou příliš náročné finančně,“ říká mladá maminka Ču Jüan Tching, která porodila své první dítě. Je ale rozhodnutá, že žádné další nechce, hlavně kvůli finančním nákladům na bydlení a vzdělání.

Méně dětí i sňatků

Podle čínského statistického úřadu se v roce 2020 v zemi narodilo dvanáct milionů dětí. O pět let dřív ale osmnáct milionů. A velký průzkum obyvatel letos ukázal i klesající počet sňatků.

Společenský tlak na dosažení nejlepších výsledků ve škole a v práci nutí část mladých žen do nekompromisní kariéry. V době, kdy by mohly zakládat rodiny.

Počet obyvatel Číny podle oficiálních údajů stále ještě roste. Pokud se ale trend nezmění, začne brzy klesat, což může vést ke zpomalení ekonomického růstu. Podle odborníků to může být časem problém nejen pro Čínu, ale i pro na ni navázané zahraniční ekonomiky.